A falu rossza lesz a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház következő premierje

Az első olvasópróbával megkezdődött a 2018. január 22-én bemutatandó A falu rossza című Tóth Ede-vígjáték próbafolyamata Salgótarjánban – közölte a Zenthe Ferenc Színház.

A darab a Nemzeti Színház 1874-es felhívására készült, ezt ítélték a legjobb pályaműnek, amivel száz aranyat nyert a szerző. A Zenthe Ferenc Színház az Örkény István által némileg átdolgozott, felfrissített változatot tűzi műsorra. A darab rendezője Susán Ferenc, munkatársa Gyuriska János, a dramaturg Sándor Zoltán, a díszletet és a jelmezt Pallós Nelli tervezi. A darabbéli szereplőket Mikó István, Albert Péter, Eke Angéla, Máté Krisztián, Marjai Virág, Erdélyi Gábor, Házi Anita, Farkas Zoltán, P. Kerner Edit, Falati Hedvig, Szívós Győző, Bregyán Péter, Kántor Zoltán és Németh Anna formálja meg, de közreműködnek a Nógrád Táncegyüttes tagjai is.

A falu rossza a legjobb ember a faluba’ – dióhéjban. Nagy a szerelemben, nagy a dúlásban és keservben, szakadjon az a szív, amúgy magyarosan! Pedig odavannak ám érte – haj, de hányan! -, ám ő mégis nagyon odavan. Ezért danol, s dülöngél ez a csupaszív nagyember, akit Tóth Ede álmodott e tájra, hol Örkény is rátalált, s tollával nógatta tovább, ide, egészen az orrunk elé, ismerjünk csak magunkra. Hisz mi vagyunk a falu – lyányok és apák, pletyka és bor, tánc a pokolig meg vissza, röhögve-sírva népszínmű módra, cemendéstül-kutastul, hol a kútba szorulva ott tengődünk mindannyian, kacérkodva a groteszkkel – meg-megtartva azért mihagyományunkat – … el egész az abszurdig! Móka hát ez, kifordított ködmön – ahogy Chaplin mondá: a tragédia premier plan-ban, a komédia nagytotálban lefilmezett élet!

A bemutatót 2018. január 22-én este tartják majd a Zenthe Ferenc Székfoglaló Premier Bérlet tulajdonosainak, az ilyen bérlettel nem rendelkező érdeklődők másnap, január 23-án is megtekinthetik majd a színház legújabb vígjátékát.

Forrás:3100.hu