A megfelelő szén-monoxid-érzékelő életet menthet!

Noha az idei tél eddig meglehetősen enyhének mutatkozott, csaknem minden napra jut egy-két szén-monoxid-szivárgásos eset az országban. A problémát leggyakrabban a nyílt égésterű berendezés, vagy a levegő-utánpótlás hiánya okozza. 2017-ben a Nógrád megyei tűzoltókat tizennyolc szén-monoxiddal kapcsolatos esethez hívták, az érintett háztartások közül tízben volt érzékelő.

Noha a 2018-as évből még csak a tizenhatodik nap telik ma el, tegnap már a harmadik ilyen jellegű esemény miatt riasztották a tűzoltókat Nógrád megyében. A rétsági hivatásos tűzoltók este ugyanis Nagyorosziba vonultak, ahol rosszul lett egy ember az egyik családi ház pincéjében. Az ingatlan lakóját még a tűzoltók kiérkezését megelőzően kórházba szállították – a mentőorvos elsődleges szakvéleménye alapján szén-monoxid-mérgezés gyanújával. A tűzoltók bezárták az ingatlan nyílászáróit, majd az illetékes szolgáltató szakembereivel közösen a pincében, a lakótérben és a tetőtérben is elvégezték a szükséges méréseket, a műszerek azonban sehol nem mutattak ki az egészségre káros értéket. A szakemberek végül a műszaki felülvizsgálatig lezárták a tüzelő-fűtő berendezést.

Ennél a káresetnél tehát nem bizonyosodott be a veszélyes gáz jelenléte, január harmadikán azonban szécsényi otthonának fürdőszobájában lett rosszul egy személy és az eszméletlen sérültet a mentőszolgálat munkatársai szén-monoxid-mérgezés gyanújával szállították kórházba. A szécsényi hivatásos és önkéntes tűzoltók, valamint a Nógrád megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tagjai által elvégzett mérések kimutatták, hogy a gázüzemű vízmelegítő nagy mennyiségű szén-monoxidot bocsátott ki. Január ötödikén egy kisbágyoni családi házban jelzett helyesen a szén-monoxid-érzékelő készülék, a pásztói hivatásos tűzoltók magasabb értékeket mértek az egész lakásban. Ennél az esetnél szintén a gázüzemű vízmelegítő készülékből áramlott vissza a mérgező gáz a lakótérbe, de a bevizsgált, szabványoknak megfelelő érzékelő-készüléknek köszönhetően nem történt tragédia.

A katasztrófavédelem évek óta kampányol a szén-monoxid-mérgezések megelőzése érdekében. Ahhoz, hogy el lehessen kerülni a bajt, egyszerre több dolgot is el kell intézni egy háztartásban. Fontos, hogy a kéményeket rendszeresen ellenőrizze szakember, de ugyanilyen lényeges az is, hogy a hőtermelő eszközök (kandalló, kályha, kazán, vízmelegítő stb.) is évente átessenek ellenőrzésen. Elengedhetetlen a megfelelő légcsere, tehát tilos az ajtón, ablakon lévő, vagy fali szellőzőket elzárni, betömni. A fenti példából is látszik, hogy életet menthet a megbízható szén-monoxid-érzékelő, akár minden helységben, ahol hőtermelő eszköz működik. A katasztrófavédelem figyelemfelhívó kampányának köszönhetően egyébként egyre elterjedtebbek a szén-monoxid-érzékelők. 2017-ben a tűzoltók már az esetek több mint felénél olyan lakásba, házba vonultak, ahol használtak ilyen berendezést, míg 2012-ben ez az arány még nem érte el a tizennyolc százalékot sem. A statisztikákból az is kiderül, egyetlen alkalommal sem okozott halált a szén-monoxid olyan lakásban, ahol érzékelő működött. Mindezek mellett maga az „éberség” is hasznos, figyelni kell az apró jelekre, hiszen a szén-monoxidnak nincs se színe, se szaga, és alattomosan árt: megszünteti a vér oxigénszállító kapacitását, úgy öl, hogy oxigénhiányt idéz elő a szervezetben. A kezdetben jelentkező fejfájás, szédülés, fáradtság, álmosság, hányinger, tudatzavar hasonlít a migrén vagy az influenza egyes tüneteire, ezért gyakran nem értelmezik helyesen a figyelmeztető jeleket. Pedig érdemes gyanakodni, mert ha az érintett nem tesz semmit, később már nem biztos, hogy lesz rá alkalma, ugyanis egy bizonyos mérgezési fokon túl a szén-monoxid már végtagbénulást okoz. A tünetek megjelenésekor azonnal mindenkit ki kell menteni a szabad levegőre, mentőt és tűzoltót kell hívni, és ha van rá mód, le kell állítani minden olyan berendezést, amely forrása lehet a mérgező gáznak, és ki kell szellőztetni a helyiségeket. A legkorszerűbb szén-monoxid-érzékelő berendezések között már olyat is találni, ami automatikusan nyitja a szellőzőnyílásokat, indítja a szellőzőberendezéseket, ezekről szakemberektől lehet bővebb tájékoztatást kapni. A bárki számára beszerezhető, hatóság által bevizsgált és megfelelőnek minősített, illetve a nem megfelelőnek minősített szén-monoxid-érzékelők listáit pedig az alábbi két hivatkozáson lehet megtekinteni: