Embercsempészt fogtak a rendőrök Balassagyarmaton

A város belterületén fogták el a 48 éves külföldi állampolgárságú nőt, aki iraki állampolgárokat akart illegálisan átszállítani a Szlovák Köztársaság államhatárán.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást egy 48 éves lengyel állampolgár ellen.

A járőrök 2018. január 25-én 12 óra 45 perckor Balassagyarmat belterületén, a Szlovák Köztársaság államhatára felé vezető útszakaszon ellenőrzés alá vontak egy osztrák honosságú személygépkocsit, amelyet a 48 éves külföldi nő vezetett. Az autóban utasként egy iraki nő és három kiskorú gyermeke tartózkodott.

A beszerzett adatok alapján az iraki személyek kijelölt tartózkodási helye Balassagyarmat, melynek területét engedély nélkül elhagyni nem voltak jogosultak. A nyomozás adatai szerint a lengyel nő az iraki nőt és három gyermekét anyagi ellenszolgáltatásért cserébe illegálisan a Szlovák Köztársaság államhatárán át akarta szállítani Ausztriába.

Az iraki állampolgárokat a rendőrök a meghallgatásukat követően visszakísérték a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal Balassagyarmati Közösségi Szállására. Az iraki nő ellen szabálysértési eljárás indult.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói a 48 éves nőt a Balassagyarmati Rendőrkapitányságra előállították, gyanúsítottként kihallgatták és őrizetbe vették.