Nagysikerű palotakoncert a Váci Püspöki Palotában

Idén a farsangi időszakban, nagy sürgés-forgás volt a Püspöki Palotában. A Karolina Katolikus Általános Iskola, Székesegyházi Kórusiskola és Alapfokú Művészeti Iskola növendékei hangversenyt adtak.

A rövid hangszeres – furulya, zongora, hegedű, fuvola, hárfa, xilofon – művek elhangzását követően gyermekek részére komponált vidám kisopera, Giacomo Costamagna: Falusi iskola című műve csendült fel, amelyet a harmadikosok adtak elő, Kristofori Ferenccel, az Operaház énekesével, a kórusiskola hangképző tanárával, aki a műben az énektanár szerepét játszotta. A gyerekeket Verbay Zsuzsanna karnagy vezényelte, zongorán kísért Verbay Zsolt, az Alapfokú Művészeti Iskola vezetője.

A kisoperát másodszor vitték színre a Kórusiskola növendékei a Püspöki Palotában. Először négy évvel ezelőtt adták elő az akkori harmadikosok a negyedikesek együtt. Mindkét alkalommal nagy sikert aratott az előadás.

***

A zenemű szerzője Giacomo Costamagna (1846-1921) római katolikus címzetes püspök,  a Szalézi rend szerzetese. A kisopera lényegi mondanivalója a megbocsátás és az abból fakadó öröm, amely egy korabeli (19. századi) iskolai énekóra csínytevései körül bontakozik ki. Egyszerű formában hozza az akkori operák jellegzetes zenei megoldásait, hangzásvilágát, alkalmat ad a színes színészi játékra is, ily módon közel hozva a gyerekekhez a műfajt.

Forrás: Bölönyi Gabriella (Váci Egyházmegye)