Amikre büszkék lehetünk: Palócföldi szalonnasütővas (videóval)

A Nógrádikumok tárháza gazdag és folyamatosan bővül, olyan megyei értékekkel, amelyek vonzerőt jelentenek mindenki számára, aki egy kicsit is fogékony szűkebb hazánk valódi történelmi, kulturális és vallási értékeire. A közelmúltban  indult sorozatunkban egyesével mutatjuk be ezeket az igazi “kincseket”. A második részben a palócföldi szalonnasütő vasról lesz szó.

Mindenki jól ismeri a nyársra húzott szalonnát, melyet tűz felett sütve már őseink is jóízűen fogyasztottak. De vajon a 60-as, 70-es években, Salgótarjánban feltalált szalonnasütő vas híre milyen messze jutott el országunkban? Tudják-e az Alföldön, vagy a fővárosban, hogy mit jelent a „csöpögtetős”, vagy „csurgatós” kenyér”?

A legenda valahogy így szól: „a szalonnasütő vasat a salgótarjáni acél- és tűzhelygyárban találták fel sok évtizeddel ezelőtt: az ott dolgozó munkások készítették helyben előállított fémszerkezetek és alkatrészek felhasználásával. A tányér rész kezdetben négyzet alakú volt, melyet később kerek forma váltott fel, és megjelent rajta a szalonnából, kolbászból kisülő zsír elvezetésére kialakított kiöntő csőr is. A szalonna a felforrósított tányérok közé került, melyeket a nyelek segítségével összenyomtak. Így a szalonna ropogósra sült, a kifolyó, felesleges zsírral pedig meg lehetett locsolni a kenyérszeletet. A kiadós, laktató eledel gyorsan és egyszerűen elkészült, folytatódhatott a munka!”

Sikere éppen egyszerűségében és praktikusságában rejlik. A szalonnasütő vas a salgótarjáni munkások révén terjedt el a környéken, nekik köszönhetően jutott el a helyi otthonokba is. Az országot járva azonban még mindig találkozhatunk olyanokkal, akik nem ismerik a szalonnasütés ezen fortélyát.

A Palócföldi Nagy Tüzes Vas szalonnasütő ízig-vérig Salgótarjánhoz és a salgótarjáni emberekhez köthető. Nagy Lajos, aki a 2016-ban Nógrádikum címmel kitüntetett termék, illetve védjegy tulajdonosa, kiemelkedően fontosnak tartja a helyi értékek ápolását. A vas értékmegőrző szerepe mellett különlegességet is képvisel. Egyaránt használható iskolai kirándulások, kempingezések, erdei táborozások, túrázások pihentető ebédjének elkészítéséhez, de akár az otthoni összejövetelek társaságát is közelebb hozhatja egymáshoz, hiszen használata könnyű, gyors, és mindenki részt vehet benne. Négy évszakos: rossz időjárás esetén akár gáztűzhelyen, a lakásban is használható.

Napjainkban a korszerűsített termék továbbfejlesztett változatát kínálják. Ez az igazán egyszerű szerkezet továbbra is úgy működik, mint 100 évvel ezelőtt. Felforrósítás után ropogósra sütjük a benne elhelyezett szalonnát, kolbászt, de van, aki összesütött kenyeret is készít benne. A zsiradékot a már előre elkészített, felaprított zöldségekkel (hagyma, paprika, paradicsom retek, uborka) gazdagon megrakott kenyérre csurgatjuk. Ezért is lett a neve: „csurgatós” vagy „csöpögtetős” kenyér”.

A szalonnasütő vas ne maradjon csupán a múlt kuriózuma, tartsuk meg ezt a valódi Nógrádikumot a jövő nemzedéke számára is!

N. Bartanusz Andrea