Gyurcsány Ferenc Salgótarjánban: megtört a legyőzhetetlenség mítosza

Gyurcsány Ferenc szerint a hódmezővásárhelyi választás azt értette meg a Fidesz vezetőivel, hogy megtört a legyőzhetetlenség mítosza, a velük szemben álló oldal pedig részben megértette, megérezte, hogy véget lehet vetni az országdúló hatalomnak.

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke csütörtökön Salgótarjánban tartott lakossági fórumán kifejtette: ha az ellenzéki pártok egységesen lépnek fel, akkor április 8-án kisebbségben maradnak a jelenlegi kormányzó pártok.

Az ellenzéki politikus a József Attila Művelődési Központban arra hívta fel a mintegy 350 résztvevő figyelmét: szinte függetlenül attól, hogy lesznek-e még visszalépések vagy sem, és bármi is a pártszimpátia, a győzelemre legesélyesebb jelöltre kell szavazni a választókerületekben.

Gyurcsány Ferenc a DK választási kampánya keretében tartott fórumon azt mondta, hogy „rájár a rúd a miniszterelnökre”, miután kiderült, „végső soron ő maga is hagyta jóvá” azokat a pályázatokat, amelyek többek között a vejéhez kötődnek.

„Az ő számukra ennek a választásnak egyre inkább nem az a tétje, hogy megőrzik-e a hatalmat, hanem az a tétje, hogy megőrzik-e a szabadságukat” – fogalmazott a DK elnöke.
A volt miniszterelnök szerint a Fidesz és a kormány nem foglalkozik az embereket érintő, az embereket érdeklő kérdésekkel, így a kórházakkal, a várólistákkal, az orvoshiánnyal, vagy a hitelesekkel, a kilakoltatás előtt állókkal, illetve azzal a helyzettel, hogy az elmúlt négy napban 21-en haltak fagyhalált. Bírálta azt is, hogy „minden hatodik gyerek nem fejezi be a közoktatást”, vagy hogy az Európiai Unióban a harmadik legrosszabb a magyar fiatalok nyelvtudása.

Ehelyett ők Sorosról beszélnek – mondta Gyurcsány Ferenc, megfogalmazva azt is, Orbán Viktor „új szentháromsága: Soros, Brüsszel, menekültek, ezen a háromszögön belül keresi a megoldást mindenre”.

Kitért arra is, hogy 38 nappal a választás előtt a Fidesz az egyetlen párt, amelyiknek nincs programja, amit úgy kommentált hallgatóságának: „ez az önök lenézése”.
Gyurcsány Ferenc közlése szerint hatalomváltás után egy forint állami pénzt sem költenek stadionokra, ehelyett iskolai tornatermekre, illetve műfüves pályákra, valamint szólt arról is, hogy „nem dolgoznak tovább azokkal”, akik az igazgatásban nem voltak hűek az esküjükhöz.

Arra a kérdésre, megoldják-e az egy választókerület-egy jelölt kérdését, az ellenzéki politikus úgy reagált: ha nem is mind a 106 választókerületben, de azokban, ahol 4-6 százalék is dönthet, nagy eséllyel lesz megállapodás a demokratikus oldalon.
Nehezebb kérdésnek nevezte a Jobbikot. Azt mondta, az MSZP és a DK álláspontja nem változott, noha nem lehet nem hallani, hogy sokan egyre hangosabban követelik a Jobbikkal való együttműködést.

Forrás: MTI

Fotó: MTI – Komka Péter (archív)