Háromszáz éves romosodó kastély születik újjá Nógrád megyében

A Benczúr-kúria épülete mellett a bástyáit és a kertjét is rendbe teszik, egy kiemelkedő magyar festőművész otthona újul meg a turisztikai beruházásban – közölte a magyarepitok.hu.

A TED-en megjelent a szécsény-benczúrfalvai Benczúr-kúria fejlesztésére kiírt közbeszerzés. A Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési (NÖF) Nzrt. projektjében a romos állapotban lévő műemléképület turisztikai felújítása a cél.

Panzióként és oktatási központként is működött

A kastély a 18. században a Dolány feletti dombtetőn épült meg, a 20 században a Benczúr Gyula festőművész tulajdonába került. A magyar akadémikus történeti festészet kiemelkedő alakja haláláig itt élt, és történelmi értékű bútorzatot gyűjtött össze az épületben, amely mellett egy műtermet is építtetett. A munkássága előtt tisztelegve a települést Benczúrfalvára nevezték át, ma Szécsény városhoz tartozik közigazgatásilag.

A művész 1920-as halála után a családja panzióként működtette a kastélyt, amit a háborúban teljesen kifosztottak. A község 1950-ben teljesen felújította az épületet, és évtizedeken keresztül a település oktatási és kulturális központja volt. Később azonban csak raktárként használták, és leromlott az állapota. Egy fertőző gombabetegség miatt a fából készült tárgyak nagy részét meg kellett semmisíteni.

Kávézó és ajándékbolt is lesz a kúriában

A projektről részletesen beszámoló nkvp.hu szerint az átfogó fejlesztés révén a kúria közösségi, kulturális térként hasznosul, a várható befejezés 2020-ban lesz.

A Nemzeti Kastélyprogramban megvalósuló projekt fő célja a kastély és a műterem épületének műemléki szempontok figyelembe vételével történő építészeti, műszaki felújítása.

Ennek során a kúria teljes tetőszerkezete és homlokzata is megújul. Emellett a kúria földszintjének részbeni helyreállításával új kiállító- és hozzájuk tartozó kiszolgáló terek jönnek létre.

A kiállítási terekhez többek közt ezek a kiszolgáló terek jönnek létre: fogadótér, ruhatár, kávézó, ajándékbolt, vizesblokk, raktárok. A tervek szerint megújul a kúriaépület közvetlen környezete is, a kertben úthálózat és parkoló egyaránt kialakításra kerül.

Benczúr Gyula pályája a modern technika által elevenedik meg

A TED-en most közzétett hirdetmény a turisztikai célú fejlesztésben többek közt

  • a kastély építési, épületgépészeti munkáit,
  • a kastély melletti támfal,
  • a délnyugati és északkeleti bástyák felújítását,
  • a kastély körüli járda-, és útcsatlakozás építését,
  • valamint környezetrendezést ír elő.

A fejlesztés után az épület történelméhez, korábbi funkciójához kapcsolódó kiállítások jönnek létre. Az épület teret ad kulturális és művészeti programoknak, alkotótáboroknak és egyéb rendezvényeknek. Kiemelt cél Benczúr Gyula képzőművészeti alkotásainak a modern technika által megelevenedő bemutatása.

Forrás: magyarepitok.hu

Fotó: nöf.hu