Ízületi panasza van? Ne vegye félvállról!

Magyarországon már lényegében népbetegségként kezeljük a mozgásszervi betegségeket, de mi lehet ennek az oka?

Az emberek nagy része élete folyamán már biztos, hogy találkozott az említett kóros állapot valamelyik tünetével (fájdalom, mozgáskorlátozottság, izommerevség, eldeformálódott ízület, gyulladásos folyamatok). Vannak, akik maguk is érintettek, vagy épp közvetve, a családjukban fordult elő. Kezelésükben a gyógyszerek és sebészeti beavatkozások mellett fontos szerep jut a fizio-, és a fizikoterápiának, emellett számos hazai gyógyfürdő vize képes gyógyítani. Jótékony hatásuk között említhetjük a fájdalomcsökkenést, és a gyulladás fellángolásának megakadályozását. A reumás betegség esetén kimondottan ajánlottak a kénes gyógyvízek, ami többek között a Hévízi Magyar Honvédség Rehabilitációs Intézetében is megtalálható.

Milyen összetételű a gyógyvizük? – kérdeztük Pölöskei Anikót, az Hévízi Magyar Honvédség Rehabilitációs Intézet intézmény vezetőjét.

A Hévízi tó gyógyvízének összetétele a világon egyedülálló. Egyszerre vannak jelen benne a szénsavas, kénes anyagok, gazdag kalcium- és magnézium-, valamint hidrogén-karbonáttartalma mellett kismértékben radont is tartalmaz. Oldott és gáznemű anyagokban egyaránt gazdag, ezért tökéletes gyógyulási lehetőséget biztosít a mozgásszervi megbetegedésben szenvedőknek.

Intézetünkben is a Hévízi tó vízének gyógyhatását élvezhetik vendégeink, hisz a gyógymedencénkben a termálvíz naponta a Hévíz Gyógyfürdő és a Szent András Reumakórház Nonprofit Kft által üzemeltetett III. (B-14 katsz) és IV számú (B-32.katsz) termálvíz kutakból érkezik.

A krónikus ízületi gyulladás, valamint a kopásos fájdalmak gyógyítása mellett mire van még jótékony hatással?

A hévízi gyógyvíz egyedi összetételének köszönhetően számos mozgásszervi panasz kezelésére alkalmas. Így többek között jótékony hatással van a reumás megbetegedések, csontritkulás, degeneratív gerinc, illetve ízületi megbetegedések, Bechterew-kór, sérülések, mozgásszervi műtétek utókezelése, lágyrész-reuma megbetegedés, másodlagos ízületi megbetegedés, krónikus, perifériás idegrendszeri okokra visszavezethető mechanikai panaszok, ízületi operációk elő- és utókezelése, porckorong műtét utókezelése, krónikus nőgyógyászati panaszok esetén. Az egyéb kezelésekkel kiegészített fürdőkúra hatására a betegek tartós fájdalommentes időszakról számolnak be.

A hévízi gyógyvíz ivókúraszerűen alkalmazva gyógyítja a gyomor- és bélhurutproblémákat, valamint az emésztési zavarokat is.

Az OEP által támogatott lehetőségen kívül, hogy lehet gyógyulni, pihenni intézményükben?

200 férőhellyel rendelkezünk, amelyből 72 NEAK finanszírozott, 128 férőhelyen pedig fizetővendégeket fogadunk.108 db szobánkból 16 db egy ágyas, 92 db pedig 2 ágyas. Minden szobában külön vizesblokk, TV, minibár található. A NEAK finanszírozott ellátásunkat elsősorban a honvédelmi, rendvédelmi, NAV, MÁV aktív és nyugdíjas dolgozói, illetve családtagjai vehetik igénybe szakorvosi beutaló alapján.

Fizető helyekre a hazai és külföldi vendégeink egyénileg, vagy utazási irodák, utazás közvetítőkön keresztül tudnak foglalni. A számukra ajánlott kúracsomagok természetesen a szállodai elhelyezésen túl magukba foglalják egyéni állapottól függően a Hévízhez kötődő tradicionális gyógykezeléseket (gyógyvíz, iszapkezelés, súlyfürdő) illetve a hagyományos mozgásszervi rehabilitációs kezeléseket is. A kiemelkedő fontosságú gyógytorna mellett a különböző fizioterápiás, hidroterápiás, balneoterápiás kezelések szolgálják a gyógyulást. A vendégek a teljes kúra alatt folyamatos orvosi kontroll alatt állnak.

Uszodarészlegben gyógyfürdő-, 22 m-es úszómedence, női-férfi finn szauna, kneipp taposómedence található. A kezeléseken túl konditerem, könyvtár, valamint külső vállalkozók által nyújtott szolgáltatások (manikűr, fodrász, kozmetikus, talpreflexológus, büfé, kávézó) szolgálják vendégeink kényelmét.

Kinek ajánlott és kinek nem a fürdőkúra?

A hévízi gyógyvíz, ahogy azt már korábban is említettem a legtöbb mozgásszervi betegség kezelésére és megelőzésre is kiválóan alkalmas, de baleset utáni rehabilitációra, idegrendszeri és nőgyógyászati panaszokra is hatásos.

Nem javasolt fertőző betegségek, rosszindulatú daganatos megbetegedések és szív-, valamint keringési panaszok, asztma, magas vérnyomás és terhesség esetén.

A fürdőkúra így különösen nem ajánlott, azaz kontraindikált szívinfarktus után legalább fél évig, szívritmuszavar, daganatos megbetegedés, magas vérnyomás, előrehaladott érelmeszesedés, súlyos visszérbántalmak, tüdőbetegségek, akut fertőző vagy gyulladásos betegségek, lázas állapot, nyílt seb, váladékozó bőrbetegség, terhesség, inkontinencia esetén.

Megelőző és egészségmegtartó jelleggel is ajánlják szolgáltatásaikat?

Természetesen kúráinkat nem csak már kialakult betegség kezelése céljából javasolt igénybe venni, hanem megelőző, egészségmegtartó jelleggel is. Intézetünk Hévíz frekventált területén, gyönyörűen rendezett zöld övezetben helyezkedik el, így minden feltétel adott a pihenésre, testi, lelki feltöltődésre, amire a mai felgyorsult világban mindenkinek nagy szüksége lenne.

Milyen kezelések vehetők igénybe önöknél?

Intézetünk Hévízi Tradicionális Gyógykúrahely, így természetesen nagy szerepet kap a gyógyvíz, az iszapkezelés és a súlyfürdő. Ezen kívül a rehabilitációs kezelések fontos része a gyógytorna, ami a beteg állapotától függően egyéni, csoportos, száraz vagy vízi. Fizioterápiás kezelések közül az elektromos, lézeres, mágneses kezeléseket mind tudjuk biztosítani betegeink számára. Hidrotherápiás részlegünkön minden hagyományos kezelés igénybe vehető (szénsav, stangerbad, tangentor, pezsgőfürdő, hidrodyn, rekeszes galván). Balneoterápiás részlegünkön gyógymasszázs, gyógyszeres pakolások és a már említett súlyfürdő és iszapkezelés szolgálja a gyógyulást.

Mennyi az ideális itt tartózkodási idő?

A beutalt betegek 2, indokolt esetben 3 hetes kúrán vesznek részt. Rehabilitáció esetén ez az idő mindenképp szükséges az eredményes állapotjavuláshoz. Megelőzés, egészségmegtartás céljából azonban már az egy hetes kúracsomag igénybevétele után is pihenten távoznak vendégeink.

Említene pár szót további céljaikról?

A vendégek jelentős része régóta visszajár az intézetbe, nagyon szeret itt tartózkodni, mondhatni „haza jár”. Nagyra értékelik a magas színvonalú egészségügyi ellátást, a családias légkört, a személyzet kedvességét, a szép környezetet, illetve azt, hogy az épületen belül szinte minden megtalálható. Célunk ennek a pozitív megítélésnek a fenntartása, a minőségi ellátás érdekében az infrastrukturális feltételek folyamatos javítása. Előttünk álló kiemelkedő feladat az intézet klimatizálása. Egészségügyi területen tervezzük a járóbeteg szakellátás beindítását, ezzel is bővítve a szolgáltatásaink körét.

Ne feledjük, az egészségünk a legfontosabb értékünk! Törődjünk vele, legyünk tisztában pótolhatatlanságával! Fontos tehát, hogy rendszeresen ellenőriztessük szervezetünk állapotát, még akkor is, ha panaszmentesek vagyunk.