Új autóval vágnak neki a 2020-as tereprali bajnokságnak a challenge kategória nógrádi győztesei

A Bencsok Péter, Bachor Máté páros nyerte meg a tavalyi tereprali bajnokság challenge kategóriáját. A nógrádi versenyzők 2020-ban is a dobogó legfelső fokát célozták meg, ennek érdekében már épül is az új versenyautójuk. Velük beszélgettünk. 

-2019-ben ti nyertétek meg a tereprali bajnokságot. Mit lehet tudni erről a megmérettetésről? 

-Ez egy egész éves versenysorozat, mely Centrál Európa-bajnokság is. Márciusban kezdődik és novemberben zárul. Több állomásból tevődik össze: külföldi, illetve hazai pályákon kell teljesítenie a résztvevőknek. Ezeken a napokon nem ritka, hogy 500-600 kilométert is vezetünk, de olyan is akad közte, hogy 1000 kilométert. A megmérettetésen számos ország versenyzői képviseltetik magukat, így többek között szlovák, lengyel, és cseh indulók is vannak.

A futamokat követően a megszerzett pontok összeadódnak, majd az év végi díjkiosztón kerülnek kihirdetésre az eredmények, és ekkor adják át a legjobbaknak járó díjakat is.

-Milyen kategóriák vannak a terep-rallye-ban?  

-Több kategória van: quad, sidebyside, enduro, kamion, terepjáró és van egy utcai terepjáró kategória is amit challengenek neveznek, abban indultunk mi.

-Mennyi munkátok volt ebben és hogyan értékelitek a legutóbbi győzelmeteket? 

-Rengeteg munkánk van ebben a versenyben, hiszen mint említettem, ez egy egész éves versenysorozat, számos állomással, melyeket több nap teljesíteni. A győzelemnek nagyon örülünk, a kitartás, és szorgalom meghozta gyümölcsét, igyekeztünk mindent beleadni, csak így sikerülhetett elérni a célunkat. Jó hír, hogy már épül is az új versenyautónk.

-A rétsági Bencsok Pétert interjúnk során arról is kérdeztük milyen szerepet tölt be az Off-road az életében. Hogyan kezdődött?

-13 éves koromban szerettem meg ezt a sportágat. Akkor édesapán Nivájál róttam a Cserhát lankáit. Mindig is szerelmese voltam a terepjárózásnak, illetve quadozásnak, de a terep-rallyeval csak 2006-ban találkoztam először. Aztán a későbbiekben csatlakoztam a Speed Rally Team-hez, ahol kicsit belekóstoltam a rally sprintbe is.

Ezután hosszabb szünet következett. Később a Nógrád Off-road -al kezdtünk el túrákat, összejöveteleket szervezni. 2015-ben felhívott egy barátom, hogy tulajdonképpen mi miért nem terep-rallyezunk, mikor mindketten imádjuk. 2016-ra össze is jött a dolog és már ebben az évben rögtön a második helyen végeztünk.

-Milyen autóval versenyeztek?

-Korábban Toyota Rav 4-el, Mitsubishi Pajero-val, 2019-ben pedig egy L200-al versenyeztünk, 2020-ban ugyanakkor egy Audi-Roverral vágunk majd neki a bajnokságnak.

– Mik a további terveid? 

-Nálam mindig, miden a nagy mosolyról szól! Bármilyen sportágban versenyeztem eddig, mindig csak a szórakozásról szólt. Most viszont úgy érzem ez a dolog más, kezd elkapni a gépszíj, több ez már számomra mint egy hobbi. Igyekszem továbbra is a maximumot nyújtani, és tovább menetelni a siker felé.

-Köszönöm szépen a beszélgetést, további sok sikert kívánok!

-Én is köszönöm a riportot, és ígérem nem állunk meg, 2020-ban is a dobogó legfelső fokát vesszük célba.