Megtépázta a szélvihar Nógrád megyét: sorra dőltek ki a fák és szakadtak le az ágak

Kiemelt kép: illusztráció (MTI/Mihádák Zoltán)

A felerősödő szél miatt kidőlt, vagy veszélyesen megdőlt fákhoz riasztották Nógrád megye tűzoltóit több helyszínre, komolyabb viharkárokhoz azonban megyénkben nem kellett vonulniuk.

Kedden egy három méteres fa dőlt az úttestre Cserháthaláp külterületén. Pásztó és Mátraszentimre között szintén az útra dőlt nyolc méteres tölgy akadályozta egy irányban a járműforgalmat. Nógrádsáp és Galgaguta között egy hét méteres akác zárta el az egyik sávot a forgalom elől.

Szerda reggelre Kétbodony és Szécsénke között veszélyesen megdőlt és belógott az úttest fölé egy nyolcméteres fa. A balassagyarmati, pásztói, illetve a berceli hivatásos tűzoltók kézi erővel és motoros láncfűrész segítségével távolították el a fákat, és megtisztították az érintett útszakaszokat a fatörmeléktől. Sérülés sehol nem történt.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által összesített adatok szerint kedden országszerte 654 olyan esethez riasztották a tűzoltókat, amelyet a viharos szél okozott. A legtöbb beavatkozásra az Észak-Dunántúlon, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Veszprém megyében volt szükség, de Pest megyében és fővárosban is számos helyen adott munkát a viharos időjárás, csak Budapesten mintegy száz alkalommal kellett beavatkozniuk az egységeknek. A szél jellemzően fákat döntött ki, ágakat szakított le, amelyek több helyen a közlekedést is akadályozták.

Több mint száz épületben, köztük tizenkét közintézményben keletkeztek károk: a viharos szél megbontotta a tetőket, vakolatdarabokat sodort le a házak homlokzatáról, számos helyen villanyvezetékeket szaggatott le.