Részegen, jogsi nélkül motorozgatott egy férfi Salgótarjánban

Fotó: illusztráció

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály salgótarjáni alosztálya járművezetés ittas állapotban vétség megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást egy 22 éves karancslapujtői férfi ellen.

A rendőrök 2019. november 18-án 23 óra 40 perckor figyeltek fel Salgótarjánban, a Rákóczi úton közlekedő segédmotoros kerékpárosra, aki nem viselt bukósisakot és egy személyt szállított a járművén. A motoros ellenőrzése során az egyenruhások megállapították, hogy a 22 éves sofőr vezetői engedéllyel nem rendelkezik, és az alkoholszondás vizsgálata is pozitív eredménnyel zárult.

A karancslapujtői lakost a járőrök a rendőrkapitányságra további mintavétel céljából előállították, mely megerősítette az ittasság gyanúját, ezért büntetőeljárás indult vele szemben. Emellett a rendőrök a férfi ellen több szabálysértés elkövetése miatt kezdeményeztek eljárást.

Az ittas járművezetés miatt indult nyomozás vizsgálati szakaszában a hatóság a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte és az ügy iratait átadta az illetékes ügyészségnek.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság ismét felhívja a járművezetők figyelmét, hogy a szeszes ital fogyasztásának hatására növekszik az észlelési idő és tompulnak a reflexek. Mindezek mellett a jármű kezelésében, a veszélyek észlelésében, valamint azok elhárításának képességében is kedvezőtlen változások következnek be, melyek az alkoholos befolyásoltság növekedésével tovább fokozódnak. Jelentős kockázatot jelent az is, hogy az ittas vezetők általában a megengedett sebességet is túllépik. Aki ittasan vagy kábítószer hatása alatt járművet vezet, elfogadhatatlan kockázatot vállal, és nemcsak önmagát veszélyezteti, hanem akár utasait valamint a közlekedés más résztvevőit is. Magyarországon zéró tolerancia van érvényben az ittas gépjárművezetőkkel szemben.

A motorkerékpárral közlekedők részére a bukósisak használata kötelező! Őket nem védik a gépkocsikban jellemző passzív biztonsági eszközök, közlekedési baleset esetén testük közvetlen fizikai behatásoknak van kitéve. A bukósisak elsődleges szerepe az ütközés során a fejet érő erőhatások enyhítése.