A nógrádi „széncsatára” emlékeztek a kormányhivatalnál

Fotó: Nógrád Megyei Kormányhivatal

Idén is megkoszorúzták a Nógrád Megyei Kormányhivatal salgótarjáni központja falán elhelyezett emléktáblát, amely az 1946-os széncsatában részt vett mintegy 12 ezer nógrádi bányász teljesítménye előtt tiszteleg.

Az épületen – amely 74 esztendeje bányakapitányságként funkcionált – dr. Kalocsai Péter, a Nógrád Megyei Kormányhivatal főigazgatója is koszorút helyezett el. A széncsatában részt vett 12 ezer nógrádi bányász emléktábláját 2007-ben helyezték a 2011 óta a Nógrád Megyei Kormányhivatal központjaként funkcionáló, 1923-1925 között épített, impozáns épület homlokzatán.

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere a péntek délutáni eseményen mondott beszédében kiemelte: a széncsata, mint patetikus megnevezés, még a szocializmusból maradt ránk, „azonban mindannyian tudjuk, hogy ezen a napon nem a magyar gazdaság sikereit, vagy egy korábbi politikai rendszer teljesítményét ünnepeljük”.

Felidézte, hogy a környékbeli bányákban dolgozó 12 ezer nógrádi bányász országos viszonylatban is kimagasló termelési eredményeket ért el rendkívül nehéz, mostoha körülmények között. A polgármester az eseményt a szükség idején előrelépő bányászokra, áldozatos munkájukra, összetartozásukra, a széncsata eszmei hagyatékára való emlékezésként értékelte.

Forrás: Nógrád Megyei Kormányhivatal