Fákat csavart ki és épületeket rongált meg a viharos erejű szél Nógrád megyében

A tövénél megtört, majd a távközlési és villanyvezetékekre dőlt egy családi ház udvarán álló húsz méteres fenyő Bátonyterenyén, a Zrínyi úton. Fotó: Mikuska Natália

Nógrád megyében tizennyolc bejelentés érkezett kedden a viharos erejű széllökések által okozott károk kapcsán. A megye tűzoltóinak tizennégy helyszínen kellett beavatkozniuk, hét helyszínen közintézményen vagy lakóépületben keletkező károkat számoltak fel, további hét káresetnél kidőlt vagy veszélyessé vált fákat távolítottak el. Egy őrs kivételével a megye valamennyi hivatásos tűzoltó egysége, valamint a szécsényi, az őrhalmi és a bátonyterenyei önkéntes tűzoltók közös erővel dolgoztak a károk felszámolásán. Több helyen csak létraszer segítségével, a műszaki mentés idejére az érintett útszakasz részleges vagy teljes lezárása mellett tudták a megrongálódott vagy veszélybe került épületeket megközelíteni. Személyi sérülés sehol nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre sem volt szükség.

Az erős széllökések miatt kidőlt egy családi ház padlásának tűzfala Szécsényben, a Rákóczi úton. A város hivatásos tűzoltói a megmaradt részeket elbontották a balesetveszély elkerülése érdekében. A tűzfal a szomszédos lakatlan ingatlan telkére dőlt. A lakóház szerkezete nem sérült, sérülés nem történt és lakosságvédelmi intézkedésre sem volt szükség.

Felszaggatta a viharos szél az Egészségház tetejének bádoglemezeit Balassagyarmaton, a Rákóczi fejedelem útján. A többszintes épület megrongálódott tetőelemei a gyalogos és járműforgalmat is veszélyeztették. A város hivatásos tűzoltói az erős széllökések miatt csak a létraszer segítségével, teljes útlezárás mellett tudták a tetőt megközelíteni és a bádogelemeket eltávolítani, illetve rögzíteni.

Egy társasház tetejét rongálta meg a viharos szél Salgótarjánban, az Úttörők útján. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói a szűnni nem akaró széllökések miatt nem tudtak beavatkozni, így az érintett járdaszakaszt a balesetek megelőzése érdekében körülszalagozták, a későbbiekben a társasház közös képviselője intézkedett a tető javíttatása iránt.

Terényben, az Arany János úton egy kétszintes családi ház lemezborítású tetejét bontotta meg a szél, de helyenként még a szarufa szerkezetet is megrongálta. A berceli hivatásos tűzoltók a felszakadt bádoglemezeket a palástér felől megközelítve eltávolították, illetve rögzítették.

Szécsényben, a Bercsényi úton egy kétszintes családi ház tetőszerkezetét rongálta meg a szél, felszakította a kátránypapírt és egy részen a palát is. A város hivatásos és önkéntes tűzoltói a leszakadt részeket eltávolították, a fellazult részeket rögzítették.

A nagy erejű széllökések miatt több helyen meglazult a vakolat egy ötszintes társasház legfelső emelete feletti homlokzaton Balassagyarmaton, a Móricz Zsigmond úton, a ház előtti járdaszakaszon veszélyeztetve a gyalogosokat. A város hivatásos tűzoltói létraszer segítségével közelítették meg a megrongálódott épületrészt és eltávolították a meglazult részeket.

Megbontotta a szél egy társasház zsindely fedésű tetőszerkezetének egy részét Balassagyarmaton, a Szontágh Pál úton. A város hivatásos tűzoltói teljes útlezárás mellett létraszer segítségével közelítették meg a tetőt és állították helyre a gyalogosokat veszélyeztető sérüléseket. Ugyanebben az utcában a közeli társasház felé dőlt egy az udvarán levő tízméteres fenyő, miután a töve megrepedt, a gyökerei kifordultak a földből, a viharos erejű szél pedig tőből mozgatta a fát, melyet a tűzoltók létra és motoros láncfűrész segítségével távolítottak el.

A 22-es számú úton Szécsény külterületén az úttestre dőlt egy hat méteres fa. A város hivatásos tűzoltói félpályás útlezárás mellett motoros láncfűrésszel távolították el, ezzel megszüntetve a forgalmi akadályt.

A tövénél megtört, majd a távközlési és villanyvezetékekre dőlt egy családi ház udvarán álló húsz méteres fenyő Bátonyterenyén, a Zrínyi úton. Egy fa telefonoszlop is megdőlt az úttest felé. A bátonyterenyei és salgótarjáni hivatásos tűzoltók, valamint az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei létraszer segítségével közelítették meg a veszélyessé vált fát, és motoros láncfűrészek segítségével távolították el. A villanyvezetékek nem sérültek meg, a távközlési vezetékek azonban megrongálódtak, elszakadtak. Az Ózdi úton egy társasház bejárata elé szakadt öt méteres faág akadályozta az épületbe való bejutást, melyet szintén a bátonyterenyei hivatásos tűzoltók távolítottak el motoros láncfűrész segítségével.

A viharos szélben villanyvezetékre dőlt Nagylócon egy Bajcsy úti családi ház udvarában álló nyolc méteres fa. A szécsényi és balassagyarmati hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt a tulajdonosnak sikerült megtámasztani a fát, ezzel megakadályozva a tovább dőlését. Mivel az áramszolgáltató az oszlopot nem tudta áramtalanítani, a szolgáltatást az érintett szakaszon a műszaki mentés idejére szünteteltetni kellett. Az egység létraszer és motoros láncfűrész segítségével darabolta le, majd vágta ki a fát, ezután az áramszolgáltatás is helyreállhatott.

Kettétört egy nyolc méteres tuja, az egyik része pedig a járdára és az útra dőlt Salgótarjánban, a Pécskő úton. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói a veszélyessé vált részt kézi erővel ledöntötték, a fa többi részét meghagyták.

Egy nyárfa két lehasadt ága veszélyeztette a gyalogosforgalmat Pásztón, az Állami Nyomda területén. A város hivatásos tűzoltói létrával és motoros láncfűrésszel távolították el az ágakat.