Szoros együttműködéssel segítik a hátrányos helyzetűek felzárkózását Nógrád és Heves megyében

A Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság (TEF) valamint Nógrád és Heves megye tíz települése együttműködési megállapodást írt alá a hátrányos helyzetben lévők társadalmi felzárkózását segítő projektek hatékony megvalósítása érdekében szerdán Bátonyterenyén. 

Az együttműködés révén a TEF szakmai-módszertani támogatást ad, közösségi, ágazati segítség és szociális jelenlét formájában.  A 10 településen zajló komplex telep-programokba több mint 1000 hátrányos helyzetű embert vontak be. Az uniós projektek révén az érintett területeken, a szegregált lakókörnyezetben, mélyszegénységben élők még több felzárkózási – képzési, munkavállalási – lehetőséghez juthatnak, javulhatnak jövedelmi viszonyaik és lakhatási körülményeik.

Az együttműködésben érintett települések: Tiszanána, Átány, Mezőtárkány, Kömlő, Tarnalelesz, Kompolt, Ecseg, Hugyag, Mátraverebély, Szirák.

Sztojka Attila, a TEF főigazgatója az eseményen azt mondta, hogy az európai uniós programok az összetett és mélyen gyökerező problémákat komplex módon kezelik. A társadalmi felzárkózás rendszere – amelynek lényeges eleme a társadalmi mobilitás megteremtése – képes lekövetni nem csak az egyes települések igényeit és gondjait, de a tanácsadói és mentorhálózatra támaszkodva az egyes személyekét, családokét is.

A bátonyterenyei rendezvényen bemutatták a TEF Projekt Támogató Hálózatát is, amely széleskörű szakmai munkával járul hozzá a társadalmi felzárkózási projektek megvalósulásához.

Országosan egyébként 87 településen valósítanak meg ilyen projekteket, az érintett településrészeken csaknem 42 ezren élnek. A Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság konzorciumi tagként és együttműködő partnerként van jelen a településeken. A legfontosabb cél, hogy a hátrányos helyzetű emberek munkavállalási lehetőségei bővüljenek, biztos megélhetéshez jussanak, kitörjenek a szegénységből. Az érintettek így saját erejükből képesek lesznek változtatni lakhatási körülményeiken is.

Fotók: Gyurkó Péter