Tizenhárom előadást mutatnak be a balassagyarmati irodalmi és színjátszó napokon

Fotó: illusztráció

Tizenhárom előadást mutatnak be Balassagyarmaton a Madách Imre Irodalmi és Színjátszó Napokon péntektől vasárnapig; az amatőr színházi mozgalom seregszemléjét 37. alkalommal rendezik meg a Nógrád megyei városban.

Hegedűsné Jusztin Gizella szervező az MTI-nek kedden elmondta: budapesti, tatabányai, inárcsi, aszódi, győri, székesfehérvári társulatok mellett a füleki Zsákszínház mutatkozik be a fesztiválon.

Teret kap a programban a kortárs színházi előadás és a klasszikus színjátszás, a vígjátéktól a mélylélektani drámáig számos műfajt állítanak színpadra a fellépők – tette hozzá. A színjátszó napoknak helyet adó Mikszáth Kálmán Művelődési Központ színházi helyszínné változik ezekre a napokra, az előadásokat három helyszínen, a szobaszínházban, az aulában és a kamarateremben mutatják be.

A fesztivál második és harmadik napján a zsűri nyitott szakmai műhelybeszélgetésen értékeli az előző napi előadásokat a Horváth Endre Galériában, kitérve a dramaturgiára, a színészi játékra, a kifejezési eszközökre. A zsűri elnöke Ascher Tamás Kossuth-díjas rendező, tagja Tóth Zsuzsanna színházpedagógus és Regős János, rendező, a Magyar Színjátékos Szövetség elnöke.

Szombaton éjszaka Fesztpartyt szerveznek, a díjátadás és a fesztiválzárás vasárnap délután lesz. Az előadások és a kísérőprogramok idén is ingyenesen látogathatók.
A balassagyarmati irodalmi és színjátszó napokat 1964-ben rendezték meg először. Négy évvel később országos fesztivállá vált, majd 1983-tól már több napos, nemzetközi nem hivatásos színjátszó-találkozóvá fejlődött. Ekkortól lett a kamarajátékok fesztiválja, így a műfaj jellegénél fogva több produkció bemutatására és résztvevő meghívására nyújt lehetőséget. 1967-től évente, 1990-től kétévente szervezik meg a programot.