Koronavírus-pánik: kifosztották a boltokat Nógrád megyében

A bátonyterenyei Penny Marketben tartós tejet és finomlisztet sem tudtunk már venni, egész egyszerűen elfogytak a raklapokról. Fotó: Concrete Média

Nógrád megyében is megjelent a koronavírus miatti pánik: Salgótarjánban és környékén több nagy üzletet is kifosztottak a vevők. Felvásárolták a tartós élelmiszereket és csak üres polcokat hagytak maguk után. 

A pénteki bevásárlásunk során megdöbbenve tapasztaltuk, hogy az emberek valósággal megrohamozták az üzletek és felvásárolták a tartós élelmiszereket. A bátonyterenyei Penny Marketben és a Lidl-ben tartós tejet és finomlisztet sem tudtunk már venni, egész egyszerűen elfogytak a raklapokról, polcokról. Az általunk megkérdezettek azt mondták: félnek a vírustól, ezért bebiztosítják magukat, minél előbb feltöltik a spájzokat.

Budapesten és környékén is hasonló a helyzet

Budapesten és környékén, valamint a többi megyében is pánikolnak az emberek, ezért minden tartós élelmiszet felvásárolnak, készülve a közelgő járványra. Több fővárosi Tesco üzletben már konzervet és tésztát sem lehet kapni.

A szakember szerint nincs ok a pánikra

-Nincs semmilyen ok az otthoni készletek felhalmozására, indokolatlan, hogy a magyarok megváltoztassák fogyasztási szokásaikat a koronavírussal kapcsolatos híresztelések miatt- nyilatkozta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a Magyar Nemzetnek.

Továbbra sincs koronavírus-fertőzés Magyarországon

Továbbra sincs koronavírus-megbetegedés Magyarországon, nincs olyan minta, amely azt igazolná, hogy bárki megfertőződött volna – mondta Gulyás Gergely miniszter a csütörtöki kormányinfón Budapesten.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és a Kormányinfó sajtótájékoztatón (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte: éjjel is érkezett hét minta, de egyelőre nincs pozitív eredmény.

Elmondta: 1 millió 200 ezer szájmaszk ma is rendelkezésre áll, ezeknek a gyógyszertárakba eljuttatásáról gondoskodnak, valamint napi 25 ezer maszk készül. Hiány tehát nincs, de mivel sokan vásároltak maszkot az utóbbi időben, előállhat olyan helyzet, hogy nem lehet kapni néhány helyen, de az operatív törzs gondoskodik arról, hogy a lehető leggyorsabban eljuttassák a maszkokat a gyógyszertárakba – közölte Gulyás Gergely.

Megjegyezte: a maszk nem a megfertőződéstől véd, hanem annak megakadályozását segíti, hogy egy fertőzött továbbadja a betegséget. Minden felszerelést biztosítanak, ami a védekezéshez szükséges – mondta. Indokolatlannak nevezte, hogy a háziorvosok védőruhát, overállt viseljenek.

Gulyás Gergely kitért arra: a Szent László Kórház biztosítja a fertőzött területekről érkezettek megfigyelését és ellátását, jelenleg 18-an vannak karanténban. A karanténban lévők mind panaszmentesek, és ha ez így marad, két hét után ki lehet engedni őket – tette hozzá.

Közölte: ha valakinél a betegség gyanúja fennáll, a Szent László Kórházban erre kialakított helyiségekbe kerülhet két hétre. Ha szükséges, más kórházakat is megnyitnak erre a célra Budapesten vagy vidéken.

Hangsúlyozta: az operatív törzs folyamatosan működik, a Nemzeti Népegészségügyi Központ is folyamatosan dolgozik, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) pedig a konzuli szolgálaton keresztül gondoskodik a tájékoztatásról és szükség esetén a segítségnyújtásról.

A szájmaszk arra való, hogy a betegek ne fertőzzék meg az egészségeseket

A szájmaszk nem az egészséges emberek védőeszköze, hanem arra való, hogy a betegek ne fertőzzenek – mondta a kormányszóvivő csütörtök este az M1-en.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Szentkirályi Alexandra hozzátette, több mint egymillió szájmaszk áll rendelkezésre, az ellátás is biztosított, s bár előfordulhat, hogy adott pillanatban valamelyik patikában nincs, ennek megoldásán is dolgozik már a Belügyminisztérium.

A szóvivő szerint mindenre fel vannak készülve, s az Operatív Törzs olyan szakemberekből áll, akiknek minden eshetőségre van forgatókönyvük. Emlékeztetett, jelenleg tizennyolc magyar van karanténban, de ha további fertőzésgyanús esetek jelennek meg, akkor nemcsak a Szent László Kórház áll majd rendelkezésre, hanem más intézményeket is bevonnak.

„Nem zárható ki a vírus megjelenése Magyarországon”

Kiemelte: a vírus Magyarországon való megjelenése nem zárható ki, hiszen Észak-Olaszország a legközelebbi gócpont, ahol nagyon sok megbetegedés van, s a vírus már a szomszédos országokban is megjelent – fűzte hozzá.

Forrás: Concrete Média, M1, MTI, Magyar Nemzet