Rendkívüli hír: egy magyar családot koronavírus-gyanúval vizsgálnak Balassagyarmaton

Fotó: illusztráció (Olaszországból hazatért utasok testhõmérsékletét mérik a milánói járat érkezése után a debreceni repülõtéren 2020. február 25-én. A nemzetközi repülõtereken az új típusú koronavírus olaszországi terjedése miatt ellenõrzik az utasok testhõmérsékletét. MTI/Czeglédi Zsolt

Balassagyarmat önkormányzata hivatalos Facebook-oldalán adott hírt arról, hogy négy személyt vizsgálnak koronavírusgyanúval. A közleményt változtatás nélkül tesszük közzé:

Polgármesteri közlemény (14 órája közzétéve):

„Balassagyarmat Önkormányzatának mai ülésén napirend előtt Dr. Szabó Géza kórházigazgató főorvos, képviselő úr tájékoztatta a város lakosságát a városi kórház fertőző osztállyal kapcsolatos Tisztifőorvos által elrendelt koronavírus kapcsán kötelező intézkedésekről. Eszerint:

– A Dr. Kenessey A. Kórház fertőző osztálya Nógrád és Komárom-Esztergom megyék tekintetében teljes hatáskörű feladatellátást végez. Ebből következőleg a koronavírus fertőzés gyanúval diagnosztizált betegek és közvetlen környezetük megfigyelése is ezen az osztályon történik e két megyéből.

– A Komárom-Esztergom megyei Tisztifőorvos döntése értelmében jelenleg egy család tagjait, 4 főt Komárom-Esztergom megyéből tartanak szakszerű megfigyelés alatt a kórházban. Közülük egyelőre egyikük sem mutat típusos tüneteket, de két fő esetében rosszullét és a nemrég történt olaszországi tartózkodásuk miatt a teljes családot megfigyelés alatt tartják. Jelenleg a vizsgálati (vér, orr és szájnyálkahártya) eredményekre várnak az orvosok.

– Pozitív koronavírus vizsgálati eredménnyel rendelkező betegek automatikusan átkerülnek a fővárosi Szent László Kórházra, pozitív leletet nem produkáló közvetlen hozzátartozók/kontaktszemélyek karanténba kerülnek az illetékes megyei tisztifőorvos által elrendelt helyen (otthonában, vagy valamelyik egészségügyi intézményben).

– Negatív leletet produkáló vizsgálatba vontak és hozzátartozóik hazaengedésre kerülnek.

– A kórházban elrendelt látogatási tilalom nincs ezekkel az esetekkel összefüggésben, azt az influenza járvánnyal kapcsolatos megbetegedési szint miatt rendelte el a tiszti főorvos.

– Minden koronavírussal kapcsolatos intézkedés megtételét a Tisztiorvosi szolgálat megyei és országos vezetői végzik, az egészségügyi dolgozók által jól ismert protokoll szerint. Hivatalos információk a Nógrád Megyei Kormányhivatal sajtó és/vagy Népegészségügyi Osztályán kérhető.

A fejleményekről folyamatosan tájékoztatást nyújt a Városháza és a Kórház itt, a Gyarmati TV-n, illetve a MEGAFON rádión keresztül.”