Visszatér a tél: havazásra és kemény mínuszokra kell készülni Nógrád megyében

Korábbi fotó: MTI/ Komka Péter

Egy időre búcsút inthetünk a tavaszias melegnek, jövő héten ugyanis drasztikusan lehül majd a hőmérséklet, sőt hózápor és havazás is lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Csütörtök:

A kevés fátyol-, illetve gomolyfelhő mellett sok napsütésben lesz részünk. Csapadék nem lesz. Gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 21 fok között várható. Késő estére 6 és 11 fok közé hűl le a levegő.

Péntek:

Túlnyomóan derült lesz az ég, csak elvétve lehetnek gyengén felhős körzetek. Foltokban pára, köd képződhet. Csapadék nem lesz. A légmozgás többnyire gyenge vagy mérsékelt marad. A késő esti 6, 11 fokról hajnalra 1 és 7 fok közé csökken a hőmérséklet.

Szombat:

Délen több órára, északon rövidebb időre kisüt a nap, mielőtt fokozatosan megnövekszik, megvastagszik észak felől a felhőzet. Késő délutánig az ország északi felén szórványosan, estétől délebbre is, és már többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar. Az északkeleti, északi szél nagy területen megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 8, a legmagasabb nappali hőmérséklet északon 7 és 13, délen 14 és 19 fok között alakul.

Vasárnap:

Éjszaka többnyire erősen felhős lesz az ég, és több helyen várható eső, zápor, majd a csapadék északkelet felől megszűnik, de előtte síkvidéken is lehet havas eső, hó is. Napközben észak felől fokozatosan felszakadozik, csökken a felhőzet, helyenként alakulhat ki hózápor. Az északkeleti szelet nagy területen erős vagy viharos lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és +3 fok között alakul, de a szélvédett fagyzugokban több fokkal hidegebb várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 7 fok között valószínű.

Hétfő:

Reggelre tovább csökken a felhőzet, nagy területen kiderül az ég, majd napközben délkelet felől megnövekszik a felhőzet, és délen, délkeleten szórványosan valószínű hószállingózás, kisebb havazás, északabbra kisebb a csapadék esélye. Az északkeleti szél erős vagy viharos lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és -7 fok között alakul, sőt a fagyzugokban ennél is hidegebb valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 5 fok között várható.

Kedd:

Délen, délkeleten többnyire erősen felhős időre van kilátás, északon, északnyugaton vékonyabb, szakadozott felhőzet valószínű. Délen szórványosan alakulhat ki hószállingózás, kisebb havazás, északon kisebb a csapadék esélye. Az északkeleti, keleti szelet sokfelé erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és -5 fok között alakul, sőt a fagyzugokban ennél is hidegebb valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 7 fok között várható.

Szerda:

Nagyobbrészt felhős idő valószínű, helyenként hózápor kialakulhat. Az északkeleti, keleti szelet többfelé erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és -6 fok között alakul, sőt a fagyzugokban ennél is hidegebb valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 9 fok között várható.