Bezárnak a vágóhidak, húsfeldolgozók az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban az új típusú koronavírus járványa miatt bezárnak a vágóhidak és a húsfeldolgozók, ennek következtében sokan aggódnak az élelmiszer-ellátásért.

A nagy agrárállamokban – Iowában, Dél-Dakotában, Pennsylvaniában – egymás után zárnak be a vágóhidak és a nagy húsfeldolgozó üzemek. Részben mert a dolgozóik között sokakat diagnosztizáltak koronavírus-fertőzéssel, részben pedig a járvány terjedése miatti elővigyázatosság okán.

Olyan nagy húsfeldolgozók zártak be, mint a virginiai Smithfield dél-dakotai gyára, vagy Iowában a Tyson Food. A dél-dakotai üzem például az amerikai piac egészének több mint 5 százalékát látja el húsáruval. De zártak be húsfeldolgozókat Coloradóban, Georgiában, Arkansas államban is. Az egyik nagy húsfeldolgozó elnök-vezérigazgatója, Kenneth Sullivan a napokban arra figyelmeztetett, hogy „komoly, talán katasztrofális” következményei lehetnek a bezárásoknak, s veszélybe kerülhet a folyamatos élelmiszer-ellátás is.

Sonny Perdue szövetségi agrárminiszter még a múlt pénteken azt mondta: „minden anyagi segítség rendelkezésre áll, hogy élelmiszer-ellátásunk biztonságban legyen”. A minisztérium szerdán azt közölte: „figyelmesen követik” a helyzet alakulását. A tárca közleménye egyben megnyugtatni igyekezett az aggódókat, azzal érvelve, hogy az élelmiszer-termelés az Egyesült Államokban nem csupán néhány helyen összpontosul, s ez azt jelenti, hogy „az ellátás egészében nincs zavar”.

Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) megszólaltatta az Iowai Egyetem egyik közgazdászát, Dermot Hayest, aki kifejtette: „a kereskedelemben több hónapra elegendő készletek állnak rendelkezésre húskészítményekből, annál is inkább, mert az éttermi rendelések leálltak”.

A sertéstenyésztők országos szövetsége szerint a járvány legalább ötmilliárd dolláros veszteséget okoz idén az ágazatnak. Hasonlóképpen nyilatkozott a tejtermelők országos szövetsége is.

Az Egyesült Államokban azonban nemcsak az agráriumban, hanem a gazdasági élet több szektorában is már erőteljesen mutatkozik a recesszió. Elemzők által történelminek minősített szintre zuhant az ipari termelés és a kiskereskedelmi forgalom. A szövetségi kereskedelmi minisztérium szerdán nyilvánosságra hozott adatai szerint a ruházati boltok forgalma felére csökkent, a bútorok és az új gépkocsik értékesítése a negyedére esett vissza. A tárca kimutatása szerint a kisboltok és az éttermek forgalma 8,7 százalékkal csökkent, s elsöpörte az elmúlt négy évben tapasztalt növekedés eredményeit.

Egyedül az élelmiszerboltok mutattak fel forgalomnövekedést. Márciusban 27 százalékkal gyarapodott a vásárlók tábora, az amerikaiak akkor rohamozták meg ugyanis a boltokat, és vásároltak fel nagy mennyiségeket az alapvető termékekből.