Horgász világbajnokságot rendezhetnek 2021-ben Bátonyterenyén

Fotó: BSHE - Balról: dr. Dérer István, Radu Morar és Nagy-Majdon József a 2019-es maconkai EPBC díjkiosztóján.

A hír igaz, várhatóan a Mátra hegység lábainál elterülő Maconkai-víztározón és tórendszerén rendezik meg 2021-ben az I. Method Feeder Világbajnokságot – tájékoztatta kérdésünkre a Concrete Médiát a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) elnökhelyettese.

dr. Dérer István elmondta: eredetileg 2020-ban és ősszel szerették volna megtartani a rangos eseményt Bátonyterenyén, azonban a világszövetség az elmúlt napokban úgy döntött, hogy a koronavírus-járvány miatt egy évvel később rendeznek meg valamennyi idén esedékes világversenyt, így e VB-t is 2021-ben, a jelenlegi tervek szerint pontosabban május végén rendezhetik majd meg.

Az elnökhelyettes kifejtette: a rangos megmérettetés mintegy 20 országot érint, így Európán kívül többek között Dél-Afrikából és az Amerikai Egyesült Államokból is érkeznek majd csapatok a Nógrád megyei helyszínre.

-Már most elkezdjük a szervezést, hiszen ez az igen nagy volumenű verseny a mi  határainkat is jócskán feszegeti. A tározó teljes kapacitását igénybe fogja venni a világbajnokság, emellett a résztvevők 30 km-es körben való elhelyezéséről is gondoskodnunk kell majd – hangsúlyozta dr. Dérer István.

A Maconkai-víztározón egyébként számos nívós versenyt, köztük több Európa Kupát és Országos Bajnokságot is lebonyolítottak már az elmúlt években. A horgászparadicsom a kiemelkedő halállománya mellett a szép környezetéről is híres, így rengetegen látogatnak el ide évről-évre, és ez a szám látszólag folyamatosan növekszik is, köszönhetően az 51 halfajt felmutató változatos halfaunának, az évente itt regisztrált több ezer(!) rekordhalnak köszönhetően Európa legnagyobb rekordlistájának, a folyamatos telepítéseknek és a rendszeres fejlesztéseknek. A közelmúltban például korszerűsítették a kommunális blokkokat, új filagóriákat és tűzrakóhelyeket építettek, megújult a látványterasz, sőt a büfé mellett már street food ételekkel is várják a vendégeket.