Közleményt adott ki a nógrádi rendőrség: minden autóst érint

A nyári évszak egyik sajátossága a gyakran váratlanul lezúduló, özönvízszerű esőzés, amely próbára teszi a gépjárművezetőket. A látótávolság hirtelen csökkenésén túl, az autósok többsége nem számol az úgynevezett „vízen futás” veszélyeivel sem. Normál esetben a gumiabroncs mintázata gördülés közben megtöri az útfelületen kialakult vízréteget, míg a mintázat árkai elvezetik a vizet hátrafelé és oldalra, így az kiszorul az autógumi felfekvő felülete alól. Túlzott sebességnél nincs idő, míg kopott gumiabroncsnál nincs hely a vízelvezetésre, így a kerék fokozatosan elveszíti kapcsolatát az úttesttel, „felfut” a vízre és a tapadás megszűnése miatt a jármű kormányozhatatlanná válik. Éppen ezért fontos, hogy a gépjárművezetők nyáron is rendszeresen ellenőrizzék a gumiabroncsok futó felületének bordázatát, valamint zivatar idején csökkentsék a sebességüket, vagy álljanak félre és ha csendesedik az eső, akkor folytassák útjukat.

A hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék elvezetése miatt nem árt, ha ellenőrzik az ablaktörlő lapátok állapotát, mivel ez nagyon fontos a megfelelő kilátás biztosításához.

A sebességhatárokat, a követési távolságot minden esetben tartsák be, a hirtelen manőverektől, kormánymozdulatoktól óvakodjanak! Az előzést szabályosan, előzésre alkalmas útszakaszon, a megfelelő irányjelzések használata mellett hajtsuk végre!

„…hogy, mindenki hazaérjen!”