Kiadták az újabb riasztást: zivatar és felhőszakadás jöhet Nógrád megyében

Villám cikázik az égbolton Salgótarján felett 2019. augusztus 13-án. MTI/Komka Péter

Továbbra is labilis levegő tölti ki a Kárpát-medence nagy részét, emiatt záporokkal, zivatarokkal tarkított időre számíthatunk a hét utolsó napján – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az ország délnyugati megyéit leszámítva erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, és zápor, zivatar bármely napszakban, több helyen, illetve több alkalommal is kialakulhat–írták.

Pénteken – kiemelten az Alföld északi részén és az Északi-középhegységben – késő délután, este intenzívebb zivatarok kialakulása várható. A zivatarokhoz helyenként felhőszakadás, viharos szél, jégeső társul

Északkeleten ugyanakkor néhol heves zivatar is valószínű, 80-90 kilométer/órát meghaladó szélrohammal, nagy méretű jéggel, 50 millimétert meghaladó csapadékkal.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 24 és 29 fok között várható. Késő estére 15 és 20 fok közé csökken a hőmérséklet.

Az OMSZ arra is felhívta a figyelmet, hogy pénteken nagyon erős UV-sugárzás várható. Azt írták: a Dunántúlon a figyelmeztetési értéket meghaladó, 7.7-es (nagyon erős) UV-B-sugárzás várható.

Forrás:hirado.hu