Balaton-átúszás: új egyéni csúccsal teljesítették a távot a bátonyterenyeiek

Szilágyi Tünde (b), Pesti Marianna és Domonkos Gitta a célban. (Beküldött fotó)

Augusztus 1-én (szombaton) csaknem kilencezren vállalkoztak arra, hogy átússzák a Balatont, az indulók között bátonyterenyeiek is voltak, akik közül többen is új egyéni csúccsal teljesítették az 5200 méteres távot.

Révfülöpről szombat reggel 8 órától vágtak neki az úszók a távnak, startolni 12 óráig lehetett azoknak, akik előzetesen regisztráltak. Összesen 8907-en ugrottak vízbe, közülük ezren az első alkalommal meghirdetett féltávot vállalták – ők a célból indultak és ugyanoda értek vissza.

Lidl Balaton-átúszás résztvevői célba érnek Balatonboglárnál 2020. augusztus 1-jén. MTI/Varga György

A résztvevők gyakorlatilag tökéletes körülmények között úszhattak, verőfényes napsütésben, meleg vízben teljesíthették a távot. Ezen a próbán született meg a Balaton-átúszások történetének 200 000. teljesítése, egy győri hölgy volt a jubiláns. A legidősebb célba érkező a 83 esztendős Runtág Tivadar volt.

Idén is remekeltek a Bátonyterenye VSE úszói

A korábbiakhoz hűen idén is szépen teljesítettek a Bátonyterenye VSE úszói a 38. Lidl Balaton-átúszáson, a hat indulóból ráadásul hárman egyéni eredményeieken is javítani tudtak – tájékoztatta a Concrete Médiát Pesti Marianna az egyesület szakosztályvezetője, aki azt is hozzáfűzte, nagyon büszke növendékeire.

Domonkos Gitta (b), Pesti Marianna és Szilágyi Tünde is remek eredményt ért el a Balaton-átúszáson. (Beküldött fotó)

A Bátonyterenye VSE úszóinak eredményei: Mender Laura (1 óra 40 perc), Domonkos Gitta (2 óra  21 perc), Szilágyi Tünde (2 óra 21 perc), Pesti Marianna (2 óra 47 perc -10. alkalommal), Mender Róbert (3 óra 04 perc), Menderné Kovács Katalin (3 óra 31 perc).

További bátonyterenyei eredmények: Tarnóczi Tamás (1 óra 08 perc -féltáv), Tarnóczi Bálint (1 óra 12 perc -féltáv), Mester Gábor (1 óra 34 perc -féltáv), Pető Gábor (2 óra 9 perc).

Pető Gábor valamivel több mint 2 óra alatt teljesítette az 5,2 km-es távot. (Beküldött fotó)

Rasovszky Kristóf új csúccsal nyerte a 38. Lidl Balaton-átúszást

A 23 éves világbajnok kereken 57 perc alatt teljesítette a klasszikus távot, ezzel Papp Márk 2016-os, 58:33 perces rekordját adta át a múltnak. “Ezért jöttünk, ez volt a cél. Az időjárás abszolút alkalmas volt a rekorddöntésre – jelentette ki az M1 aktuális csatornának nyilatkozva Rasovszky Kristóf.

Rasovszky Kristóf a balatonboglári célban a 38. Lidl Balaton-átúszáson 2020. augusztus 1-jén. A 23 éves világbajnok úszó a Révfülöp és Balatonboglár közötti 5200 méteres távot új csúccsal, kereken 57 perc alatt teljesítette. MTI/Varga György

– Úgy néz ki, hogy az eredeti olimpiai években lehet itt pályacsúcsot úszni, de azért remélem, hogy nem négy év múlva adódik erre újabb alkalom.” A győztes elárulta: nagyon örül az eredményének, mert ez azt mutatja, hogy miután a karantént követően visszatérhettek az edzésekhez, jól sikerült a felkészülése.  “Az 57 perc nagyon jó idő, nem is számítottam erre. Azt gondoltam, hogy 58 perc alá be lehet vinni, de azért ez másfél perccel jobb annál, mint amit Márk úszott. Talán egy pár évet megél” – fogalmazott.

Rasovszky Kristóf elárulta, nem éli meg tragédiaként, hogy egy évvel elhalasztották a tokiói olimpiát, így lehetőségük volt új dolgokat kipróbálni a felkészülés során, jövőre pedig szeretne érmet nyerni a japán fővárosban.

Rasovszky Kristóf és Olasz Anna a célban a 38. Lidl Balaton-átúszáson Balatonbogláron 2020. augusztus 1-jén. A 23 éves világbajnok úszó a Révfülöp és Balatonboglár közötti 5200 méteres távot új csúccsal, kereken 57 perc alatt teljesítette, Olasz Anna, a legjobb eredményt elért női versenyző 1:01.37 órás eredménnyel ért célba. MTI/Vasvári Tamás

A nőknél Olasz Anna volt szombaton a leggyorsabb, ő 1:01.37 órás eredménnyel ért célba. A parton az M1-nek elmondta: ő is szeretett volna csúcsot dönteni, kicsin múlott, hogy nem sikerült. “Az elején nagyon hullámos volt a víz, úgyhogy már az első kétezer méteren éreztük, hogy ez necces lesz. Az edzőm jött mellettünk kajakkal, és ő mutogatta, hogy jó tempót úszunk. Sajnálom, hogy nem sikerült, de majd jövőre” – fogalmazott a versenyző.
Hozzátette: mivel idén alig volt versenyük, ezen a nyáron ez volt az egyetlen, próbálták kiélvezni minden pillanatát. Elmondta még, hogy most két hét pihenő következik, majd augusztus közepén megkezdik a felkészülést a “remélhetőleg olimpiai szezonra”.

Gellért Gábor, a nyíltvízi úszóválogatott szövetségi kapitánya azt mondta, a junior- és a felnőttcsapat szinte minden tagja részt vett az eseményen, kiegészülve a medencés versenyző Késely Ajnával.