Salgótarján: vetélkedőn mérhették össze tudásukat a Táncsics tanulói

Erasmus + napi játékos vetélkedőt tartottak október 15-én az NMSZC Táncsics Mihály Technikumban. A nagy múltú salgótarjáni iskola tíz évvel ezelőtt kapcsolódott be az Európai Unió mobilitási programjába, melynek révén a diákok külföldön is teljesíthetik szakmai gyakorlatukat. Eddig kilenc országban több mint kétszázötven diákjuk ismerkedett idegen nyelven a leendő szakmájával, s a kíséretükben majd minden közismereti és szakmai tárgyat tanító oktató is tapasztalatokat, új ismereteket szerezhetett a munkájához.

Elsősorban országismereti, nyelvismereti feladatokra építették a Rozgonyiné Cseh Andrea tanárnő vezette vetélkedőt, mely az Európai Unió intézményeit, s európai országokat kellett beazonosítani, bemutatni a diákoknak. A Nógrád Megyei Szakképzési Centrum támogatásával szervezett program idén egy kis hiánypótlás is – fogalmazott a Táncsics igazgatója.

Juhászné Janik Beatrix hozzátette: diákjaik és kollegáik jártak már szakmai tapasztalatszerző utakon Németországban, Portugáliában, Máltán, Spanyolországban, Finnországban, Olaszországban, Bulgáriában, Csehországon és Horvátországban, ám az idén a COVID-járvány miatt nem utazhattak csoportosan külföldre. A Táncsics Szakképzési Mobilitási Tanúsítvánnyal rendelkezik, amivel elsődlegességet élvez a pályázataik elbírálóinál. Erasmus-akkreditált intézmény, amely most a Kiválósági-díjra pályázott, s az itt felállított követelmények 100 pontos listáján tavaly 96, idén 91 pontot ért el, ami azt sejteti, hogy mivel 85 pont fölött automatikusan jár a további előnyöket jelentő elismerés, azt meg is kapják.

A Táncsics jelenleg is egy prolongált, két évre szóló, közel negyedmillió euro értékű „utazási csekk” tulajdonosa, a 244 ezer euro összeget a későbbiekben ezekre a külföldi szakmai gyakorlatokra és tanulmányi utakra fordíthatják – tette hozzá az igazgatónő.

A nagy múltú salgótarjáni tanintézetben csütörtökön „Sulinyuszi” avatót is tartott a diákönkormányzat. A DÖK-öt segítő Juhászné Csuberda Orsolya tanárnő vezetésével az elsős évfolyamosok osztályok közötti versenyben mérettettek meg. A vicces, bevállalós feladatok teljesítésével váltak a sulinyuszis diákok igazi táncsicsossá. Az intézményben jelenleg 464 diák tanul, az új elsősök száma 91 fő, akikhez csatlakozott az a 64 tavalyi elsős, akik a technikusi képzésre tértek át.