Lakat alatt marad a 19 éves bátonyterenyei rabló

Fotó: illusztráció

A Salgótarjáni Járási Ügyészség indítványára a bíróság meghosszabbította az ismerősét kirabló fiatal férfi letartóztatását.

A 19 éves gyanúsított 2020. július 13-án este berontott távoli ismerőse bátonyterenyei lakásába, közölte a sértettel hogy éhes és nincs pénze. Ismerőse étellel kínálta, de elmondta, hogy neki sincs pénze. Ekkor a gyanúsított meglátott egy mobiltelefont és, elhatározta, hogy azt szerzi meg.

Elkérte a telefont azzal a mondvacsinált indokkal, hogy közösségi oldalára akar fellépni. A sértett tartott a nála erősebb testalkatú, erőszakosan fellépő gyanúsítottól, ezért a telefont átadta neki. Ekkor a terhelt elindult a lakás ajtaja felé, és bár a sértett vissza akarta kérni telefonját, közölte vele, hogy az már az övé.

A sértett követte a távozó férfit és folyamatosan kérte vissza a készüléket, erre az visszafordult, és öklét ütésre lendítette, miközben felszólította, hogy „Ne szóljon a rendőrségnek, mert megjárja, innentől pedig ő a csicskája!”. Ezután a 83.760.- forint értékű mobillal távozott.

A férfi ellen további két bűncselekmény miatt is folyik büntetőeljárás: 2020 július 10-én Bátonyterenyén ismerősétől egy órára kölcsönkért egy 55.000 Ft értékű kerékpárt, de azt nem vitte vissza neki, hanem eltulajdonította. Július 14-én éjjel megjelent testvére mátranováki ingatlannál, az udvarba a sértett akarata ellenére bement, majd megpróbált a lakóházba is bejutni, a zárt bejárati ajtón dörömbölt, az ajtót megpróbálta felfeszíteni. Cselekményével csak akkor hagyott fel, amikor a lakásban tartózkodó, a gyanúsított bejutásának megakadályozása érdekében az ajtót belülről bútorokkal is eltorlaszoló sértett kiabált, hogy hívta a rendőröket.

 A 19 éves férfit az ügyben rablás, sikkasztás és magánlaksértés miatt hallgatták ki, és a Salgótarjáni Járásbíróság 2020. július 17-én elrendelte a letartóztatását.

A bíróság a Salgótarjáni Járási Ügyészség indítványára a gyanúsított letartóztatását most újabb két hónappal, 2021 január közepéig meghosszabbította, mivel vele szemben a bűnismétlés veszélye továbbra is fennáll, így a kényszerintézkedés fenntartása szükséges.