Pályaorientációs online vetélkedőt indított a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum

Fotó: illusztráció (MTI)

Több, mint száz diák részvételével indul a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum pályaorientációs vetélkedője; húsznál több, ötfős csapat regisztráltatta magát.

Litkétől Nőtincsig, Mátraverebélytől Szügyig, Karancsaljától Szendehelyig a megye minden táján izgatottan várják az első feladatsort, ugyanis a háromfordulós verseny végén mindenki ajándékot kap, a legjobban teljesítő nyolcadikos diákok azonban ezen felül „okosórát, bluetooth-hangszórót is nyerhetnek – közölte Tőzsérné Fenyvesi Tímea játékmester.

Az NMSzC pályaválasztást segítő munkatársa hozzátette: november 25.-27. között, valamint december 14-16 között és a zárófordulóban, 2021. január 25-27-én az általános iskolák végzős diákjai olyan feladatokat kapnak, amelyben a megyénkben működő technikumok, illetve szakképző iskolák és kollégiumaik életébe, valamint a szakmák, szakmacsoportok, és az elsajátításukhoz kapcsolódó dolgokba nyerhetnek betekintést.

 Baranyi Zoltán, az NMSzC főigazgatója hangsúlyozta: a járványveszélyben is igyekeznek megtalálni a fiatalok pályaválasztását segítő, a szülőknek is megfelelő tájékoztatást nyújtó lehetőségeket. A korábbi években ugyanis az iskoláik ebben az őszi időszakban pályaválasztási fórumokon vettek részt, és a Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályával, valamint a Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve pályaválasztási börzéket szerveztek, s a technikumi, szakképző iskolai tanárok a szakmákat bemutató kiállításokon, iskolalátogatások, nyílt napok szervezésével, bemutató órákkal segítettek, hogy a nyolcadik osztályosok a számukra leginkább megfelelő iskolát választhassák.

Mivel azonban erre a járványhelyzet miatt jelenleg nincs lehetőség, a Nógrád megyében működő technikumok és szakképző iskolák mindegyike most klip-szerű kisfilmeket készített, amelyekben a különböző szakmákat, szakmacsoportokat mutatják be. A filmeket az iskolák a saját média-felületükre is feltöltik és az általános iskolákba több csatornán is eljuttatják. A tájékozódást segíti a pályaválasztási on-line vetélkedő is, továbbá a szaktárca kiadásában megjelentetett színes tájékoztató füzet az alapszakmákról. Az Ágazati Készségtanácsok ajánlásával készült, mindenre alaposan kiterjedő, 120 oldalas kiadvány egy-egy példányát a szakképzési centrum és annak tagintézményei minden Nógrád megyei általános iskola minden végzős diákjához eljuttatták.

„Mindezekkel, illetve a kompetenciamérések során a szülőknek a gyermekük képességeiről, készségeiről szóló alaposabb iskolai visszajelzésekkel lehetőség nyílik arra, hogy minden szülő olyan iskolát válasszon a gyermekének, amelyben ő már rövidtávon is sikerélményt, s hosszútávon megélhetést találhat” – tette hozzá a főigazgató.