Rendben zajlik a digitális oktatás a szakképzésben

Zökkenőmentesen álltak át az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fenntartásában működő szakképző intézmények a digitális oktatásra, a fenntartó informatikai fejlesztésekkel és eszközök biztosításával is támogatja a zavartalan működést – közölte az ITM kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint 2020. november 11-től a szakképző intézmények is átálltak a digitális oktatásra. Az ITM fenntartásában működő intézményekben már teljes egészében távoktatásban zajlik a több mint 200 ezer tanuló közismereti és szakmai elméleti képzése. A gyakorlati képzés online formájában 86 ezer tanuló részesül, többek között az informatika és távközlés, vagy a gazdálkodás-menedzsment ágazatokban.

Ismertették: a jelenlétet igénylő szakmai gyakorlati oktatás tanműhelyben vagy duális képzés keretében, a partnercégeknél történik. Tanműhelyben szervezett foglalkozáson a szakmai oktatásban tanulók harmada, külső gyakorlati helyszínen pedig 17 százalékuk vesz részt. A szakmai gyakorlati órák tanműhelyben való megtartásában mintegy 3500 oktató működik közre. A személyes részvétellel járó gyakorlati képzés a járványügyi szabályok szigorú betartása mellett, jellemzően 4-10 fős csoportokban, tömbösítve valósul meg. Az intézmények közel 1800, gyakorlati oktatásban részt vevő diák számára biztosítanak kollégiumi elhelyezést.

Előfordul az is, hogy a járványhelyzet miatt a duális partner jelenleg egyáltalán nem, vagy csak korlátozottan tudja fogadni a tanulókat. Emiatt több mint 3600 diák számára kellett megszervezni online formában a szakmai gyakorlati képzést, elsősorban a turizmus-vendéglátás és a szociális ágazatban.

A szakképzési centrumok az oktatás zökkenőmentes folytatását informatikai eszközök kölcsönzésével is támogatják, az oktatók és diákok számára eddig több mint 8200 eszközt biztosított a fenntartó – tették hozzá.

„A minisztérium a tavaszi tapasztalatokat is felhasználva, az intézmények bevonásával alakította ki a tantermen kívüli oktatás feltételeit. A KRÉTA rendszer a legutóbbi fejlesztésnek köszönhetően már csoportos és privát beszélgetésekre, élő konzultációk, értekezletek megtartására is alkalmas” – emlékeztetett Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár a közlemény szerint, kiemelve, hogy az oktatók és tanulók egészségének védelme mellett a járvány okozta rendkívüli helyzetben is biztosítani kell a diákoknak a tanulási lehetőséget.

Forrás: koronavirus.gov.hu