Az újabb adóemelésekben látja a megoldást Salgótarján polgármestere

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere Fotó: Komka Péter / MTI

Az építményadó emelés és ingatlanadó bevezetése után most a telekadót vezette be Fekete Zsolt. Emellett emelkedik az idegenforgalmi adó és a parkolási díj is Salgótarjánban.

A Kormány 2020. november 3. napján veszélyhelyzetet hirdetett ki, ezzel egyidejűleg különleges jogrend került bevezetésre. Ez azt jelenti, hogy a törvényben meghatározott kivételekkel a Közgyűlés feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja. A polgármester több döntést is hozott.

Míg minden település próbálja segíteni a válsághelyzetből való kilábalást, addig Salgótarjánban a baloldali Fekete Zsolt az adóemelésekben látja a megoldást.

Az építményadó megemelése, az ingatlanadó bevezetés után most egy új adónemet vezet be az önkormányzat Fekete Zsolt döntése értelmében. Ez pedig a telekadó.

Ennek a lényege, hogy adó alá vonja azokat a telkeket – a teljesség igénye nélkül –, amelyek vállalkozói tulajdonban vannak, elérik az 5000 négyzetmétert, a beépítettségük nem éri el az 5%-ot és nem szolgálnak termelési célt.

A polgármester velünk erről nem egyeztetett, nem kérte ki a véleményünket. Ebben a formájában a „telekadót” nem tudjuk támogatni.

Fekete Zsolt azt felejti el, hogy azok a vállalkozások, amelyek tulajdonában ilyen telkek vannak sem örülnek, hogy azok nem hasznosulnak gazdasági céllal. Azt is elfelejti a polgármester, hogy talán az önkormányzatnak kellene a döntéseivel és a gazdaságfejlesztési stratégiájával olyan gazdasági környezetet teremtenie, hogy ezek a telkek bekerüljenek a gazdasági körforgásba.

Kedves Polgármester úr! Az építményadó, az ingatlanadó és most a telekadó nem Salgótarján versenyképességét szolgálják!

Döntött továbbá a polgármester az Idegenforgalmi adó (IFA) duplájára emeléséről, ami a gyakorlatban az eddigi 200 Forint helyett 400 Ft-os IFA-t jelent. Ezt vélhetően a polgármester az idegenforgalom további fellendítésére és versenyképességünk javítására szánja.

Az már csak hab a tortán, hogy Fekete Zsolt döntött a parkolódíjak 33 %-os emeléséről is. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy 2021. január 1-tól 400 Ft-ot fizetnek a salgótarjániak és az ideérkezők óránként a fizető parkolóhelyeken.

A fenti emeléseket a Fidesz-KDNP frakció ugyancsak nem támogatja.

Salgótarján, 2020. december 1.

Fenyvesi Gábor s.k.

sajtószóvivő, önkormányzati képviselő (Fidesz-KDNP)