Szent Borbála, a bányászok védőszentjének napja | We Love Nógrád

Zemlinszky Rezső, a Salgótarjáni Kőszénbánya Rt. első igazgatója 1878 december hatodik napján sajnálattal tapasztalta, hogy a feljegyzését megelőző két napon a részvénytársaság teljesítménye hatalmas visszaesést mutatott. December negyedik napján ünnep volt, ötödikén macskajaj!

A bánya munkásai védőszentjüket, Szent Borbálát ünnepelték méltó módon. Ő óvta őket az omlástól, robbanástól, bányatűztől, segített felfedezni a bánya kincseit és nem engedte kifosztani a bányászokat sem. Hittek az erejében, bíztak az általa nyújtott védelemben, ezzel ellensúlyozva a foglalkozásukból eredő bizonytalanságokat. A véget nem érő veszedelemben élő, folyamatos kockázatot vállaló bányász gyakran fordult hozzá imájában és szükség esetén is várta segítségét.
Nógrád megye szénbányászata a XIX. század második felére öltött ipari méreteket és egészen az 1990-es évek elejéig létezett. E tevékenység közel másfél évszázadon át határozta meg Nógrád keleti részének gazdasági, társadalmi és kulturális mindennapjait. Ennek az időszaknak állít emléket a salgótarjáni Bányamúzeum.
Az 1965-ben megnyílt, eredeti bányában kialakított tárlat élethűen mutatja a letűnt korok bányaművelését a kezdeti kézi fejtéstől a korszerűbb gépesített folyamatokig. A föld alatt megismerhetjük Szellőt és Derest, és még az is előfordulhat, hogy összefutunk a bánya bergmanlijával!