Bringára pattantak Palócföldön | Concrete Média

Fotó: Labus Máté

Az elmúlt héten a térség ismertebbé tétele érdekében a Palóc Út Egyesület, valamint a szlovák Komunikačné centrum Detva közösen öt napos study-touron, Palóc Bringatúrát szervezett. A közelmúltban induló palócföldi kerékpárkölcsönző hálózat tagjai egy különleges túraprogramot szeretnének nyújtani, ahol kicsik és nagyok saját erőnlétüknek megfelelően választhatnak útvonalat a festői térségben.

A hagyományok köré szerveződő „Palócföld – Hont – Podpol’anie – Hagyományőrző Tematikus Út” mára a nevében leírt határtérség meghatározó turisztikai desztinációja lett. Ennek köszönhetően az újraéledő turizmus egyre nagyobb szelete keresi az érintetlen természetet, a szabadban végezhető aktivitásokat – kerékpáros és bakancsos turizmus – és a kevésbé felkapott helyeket.
Az elmúlt években Palócföldön megtörtént a gazdag kulturális örökséghez és a természeti adottságokhoz kapcsolódó turisztikai termékek fejlesztése, új célpontok létrehozása, az attrakciókat bemutató információs állomások kialakítása. Ezáltal az új élményközpontok, így kézműves porták, játszóudvarok megvalósítása, korosztályonkénti igényeknek megfelelő rekreációs állomások és biciklikölcsönzők jó alapot jelentenek egy kerékpáros túrarendszer kialakításához.
A Palóc Út Klaszter projektjének keretén belül több tucatnyian, köztük lelkes kerékpárbarátok vágtak neki szerda reggel az öt napos túrának. Mátrafüredről indultak és Bárnán megpihenve Rapp, Losonc, Balassagyarmat útvonalon haladtak, majd Rimócot és Nőtincset érintve, Terényen és Ipolynyéken át jutottak el a Szondi kiállítótér és Turisztikai Központba. A településeket elhagyva emelkedők- lejtők tarkították útjukat. A váci végállomáshoz több száz kilométer áttekerése után vasárnap érkeztek. A két keréken közlekedőket több helyszínen várták ízletes vacsorával, jellegzetes palóc ételekkel. Az elektromos kerékpároknak köszönhetően a résztvevőknek az emelkedők sem jelentettek akadályt, a kevésbé profik is könnyedén végig bringázták a túrát. Mindemellett egy kísérő busz is biztosította a célba érést.
Bózvári József a Palóc Út Egyesület elnöke kérdésünkre elmondta, hogy ezzel a túrával szerették volna népszerűsíteni a kerékpár sportot, valamint felhívni a figyelmet a biztonságos közlekedésre, és arra, hogy a tekerés nemcsak nyáron, hanem az év minden szakában élvezetes és egészséges.
Hozzátette: a jövőben azon dolgoznak, hogy Palócföldön kialakíthassanak egy kerékpáros túrarendszert, ezen felül szeretnék, hogy minél több család, munkahelyi csapat használja ki a lehetőséget, kölcsönözzön bringát, szeljék át szűkebb pátriánkat, és tekintsék meg kulturális és természeti értékeinket.
A Palóc Bringatúra mind a sportszerűen folytatott, mind pedig a szabadidős kikapcsolódásként űzött kerékpározás hívei számára sok-sok élményt nyújtott. Feledhetetlen pillanatok és együtt leküzdhető kihívások vártak a résztvevőkre, két keréken a festői Palóc földön. A kanyargós utakat szelve mindenki megtalálhatta a számára megfelelő kihívást.
NBA