Nógrádikum díjat kapott a maconkai népviselet és a Szent István templom

Nógrád Megye Önkormányzata idén immáron 11. alkalommal rendezte meg a megyenapot. A rangos eseménynek Pásztó adott otthont. Szeptember 23-án kézműves termékekkel, palóc ételekkel, és hagyományőrző programokkal várták a szervezők a látogatókat. Emellett megtartották az ünnepi közgyűlést, és átadták a megyei kitüntető díjakat is.

Mások mellett (hétfőn erről részletesen is írunk majd) Nógrádikum elismerésben részesült a régi maconkai népviselet, valamint a maconkai Szent István templom. A díjakat Letovai Zoltán, a város alpolgármestere és Cseresznyés István, önkormányzati képviselő vette át.

-Nagy öröm érte kis közösségünket ezen a napon, hiszen népviseletünk, és templomunk is bekerült Nógrád megye értéktárába. Köszönhető ez annak a maroknyi kis csoportnak, akik méltóképpen ápolták, őrizték hagyományainkat – mondta a város alpolgármestere.

Letovai Zoltán ezután kifejtette: véleménye szerint ez a díj nem elsősorban őket illeti, hanem azokat az elődeiket is, akik ezeket a hagyományokat megteremtették.