A műszaki vizsga érvényessége

Masked car mechanic repairing a car, covid coronavirus work concept

Kétségtelen, hogy elsőre káosznak tűnik az, mikor hány évre kapod meg a kocsidra a műszakit pedig nem az. Egyetlen (bonyolult) mondattal meg lehetne fogalmazni a műszaki vizsga érvényességét, de mi inkább kifejtjük: szerintünk úgy helyes, ha mindent megtudsz róla.

Amit tudnod kell a műszaki vizsgáról.

Mindenkinek van egy olyan története, amelyik úgy kezdődik, hogy „oda sem kellett vinni az autót, lepecsételték a műszakit, és megkapta 3 (vagy 4, vagy 5) évre a kocsi csak 30 000-et fizetni kellett”. És lehet, hogy régen ez elő-előfordult, mára azonban elképzelhetetlen az, hogy műszaki vizsgával trükközzenek.

A műszaki vizsga egyébként hatósági áras, ami azt jelenti, hogy – maga a vizsga – mindenhol ugyanannyiba kerül. A vizsga mögött pedig egy olyan rendszer van amelyik kijátszhatatlan, ezért megpróbálni sem érdemes.

A műszaki vizsga érvényessége

Amikor ezt a cikket írjuk éppen koronavírus járvány van, ezért egy picit megengedőbb a hatóság, és ha lejárt a műszakid akkor fél év türelmi időt kapsz arra, hogy érvényesítsd, hogy „leműszakiztasd” az autódat. (Ez azonban csak akkor érvényes, ha a veszélyhelyzet alatt járt le a műszakid). Nem feltétlen kell ezzel egyébként várni, mert most gyorsan kapsz műszaki vizsga időpontot itt: https://rcarnet.hu/muszaki-vizsga/

Mi történik a műszaki vizsgán?

A műszaki vizsgán egy előre meghatározott (alapos és sok pontból álló) lista alapján ellenőrizzük az autódat. Vannak olyan hibák amelyek azonnali „bukást” eredményeznek és vannak megengedhetőek is, amelyek nem adnak arra okot, hogy megbukjon a kocsid. Az, hogy az autód átmegy-e a vizsgán nem rajtunk, nem a megengedésen vagy a nagyvonalúságon múlik, hanem szabályokon.

(Ha biztos akarsz lenni abban, hogy az autódnak nem lesz gond a műszaki vizsga akkor hozd el előtte egy felmérésre: megnézzük, amit kell javítunk, és 100%, hogy átmegy majd a vizsgán)

A műszaki vizsga érvényességi ideje

A műszaki vizsga érvényességi ideje attól függ, milyen idős az autód. Az új autó először 4 évre kapja meg a műszaki vizsgát. Ha használt az autód, akkor az első használatba vétel évét követő három naptári éven belül három évre, 3 naptári éven túl két évre kapod meg. A műszaki vizsga érvényességi idejét minden esetben jelezzük a forgalmi engedélyen, de érdemes észben tartanod valahogy mert lejárt műszaki vizsgájú autóval nem közlekedhetsz az utakon.

Amit most megtehetsz

Bármikor olvasod ezt a cikket érdemes megnézned, hogy érvényes-e az autód műszaki vizsgája. Ha igen, akkor semmi dolgod nincs, hiszen érvényes, ám ha nem, vagy nagyon közeli a műszaki vizsga érvényessége, akkor érdemes bejelenteni az autót hozzánk műszaki vizsgára.