Erdő Péter: Krisztus feltámadása a mi örök üdvösségünk ígérete

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az utolsó vacsora emlékére nagycsütörtöki szentmisét celebrál az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyházban 2024. március 28-án. MTI/Kovács Attila

Krisztus feltámadása a mi örök üdvösségünk ígérete és első bizonyossága. Ha ő, aki valóságos ember volt, feltámadt a halálból, akkor mi is feltámadhatunk – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek húsvét vigíliáján Budapesten, a Szent István-bazilikában.

Erdő Péter a zsúfolásig telt székesegyházban arról beszélt: húsvét hajnalán nem a Feltámadottba vetett hit indította az asszonyokat, hogy Jézus sírjához menjenek, hanem a halott Krisztus iránti mérhetetlen szeretet.

Erre a hűséges szeretetre válaszol elemi erővel a feltámadás nagyszerű eseménye, mert az asszonyok nem a halott Krisztust találják a sírban, hanem az angyalt, aki azért jött, hogy az örök életet hirdesse. Krisztus örök életét és a mi örök életünket – mondta a bíboros.

„Ne féljetek” – mondja az angyal az asszonyoknak, hiszen nincs mitől félni. A szeretet hozta őket Krisztus sírjához, a szeretet pedig erősebb, mint a halál. A szeretetben nincs félelem – tette hozzá.