Folyamatos a harc a varjakkal Bátonyterenyén

Mivel a védett madarakat kilőni nem lehet, a fák koronáit kell állandóan visszametszeni, hogy ne tudjanak ott fészkelni – tudtuk meg Molnár Ferenc, önkormányzati képviselőtől.

Többször beszámoltunk már róla, hogy komoly kellemetlenséget okoznak a városban élőknek a vetési varjak. A legtöbb problémát a belváros néhány pontján okozzák csapatos megtelepedésükkel diákokat, lakókat, gépjárműveket zavarva. A szakhatóság engedélyével a hazánkban védett madarak kijelölt fészkeit a múlt évben távolabbi helyekre költöztették át, de azokat kis idő múlva a korábbi helyeken újjáépítették.

A város önkormányzata ugyanakkor úgy döntött, ismét harcolni fognak az ellen, hogy a varjakat kitelepítsék a belvárosból. A napokban el is indult egy újabb folyamat, melynek során megkezdték a madarak fészkeinek áttelepítését, és – szakértőkkel egyeztetve- azoknak a fáknak a lombkialakítását, amelyek már veszélyesek, és egyben alkalmasak a varjak fészkelésére – mondta Molnár Ferenc. A képviselő hozzátette: a cél érdekében ez egy drasztikus beavatkozás, viszont mint említette ezek a fák tavasszal kihajtanak majd.

A lenyesett gallyakkal az uszodát fűtik, a tűzifát pedig a rászorulóknak adják

A képviselőtől megtudtuk azt is, hogy a most lenyesett gallyakat összegyűjtik majd a közmunkások, és aprítékolást követően ezzel fogják fűteni a kisterenyei tanuszodát. A nagyobb fákat viszont ezzel szemben a Volán telepen helyezik el, az eddigi tervek szerint az önkormányzat ebből biztosítja majd a téli időszakban a rászorulóknak a tüzelő egy részét.