Újabb fejlesztések kezdődtek a pásztói kórházban

A pásztói Margit Kórházban az utóbbi sikeres pályázatoknak köszönhetően közel 430 millió Ft vissza nem térítendő támogatást fordítanak a betegellátás infrastruktúrájának javítására, és az intézmény fenntartási költségeinek csökkentésére. Az erőforrásokat rugalmasan és célszerűen csoportosítva legfőbb célnak tekintik a tevékenységi körükbe tartozó feladatok ellátását, megfelelve a hazai és nemzetközi minőségi követelmények.

Hogy tudják az intézmény folyamatos fejlesztését kivitelezni? – kérdeztük Dr. Boczek Tibort, a pásztói Margit Kórház főigazgatóját.

Minden pályázati lehetőséget igyekszünk kihasználni, ami a betegellátást, annak biztonságát javítja. A kórház menedzsmentje folyamatosan törekszik arra, hogy a 2014-2020- as Európai Uniós ciklusban hatékony pályázati tevékenység révén vissza nem térítendő többletforráshoz jusson.

Mondana arról pár szót, hogy az elmúlt évben milyen pályázatokat valósítottak meg? 

A környezetbarát energiaforrások felhasználása régóta célként fogalmazódott meg az intézményben, melynek biztosítása eredményes pályázatot követően Európai Uniós forrásból valósulhatott meg. Az intézmény villamos energia igényének ellátására – ezáltal csökkentve a közmű kiadásokat – mintegy 102 millió Ft értékben a kórház területén napelemes rendszer telepítését valósítottuk meg, amely ez év januárjában a műszaki átadást követően sikeresen lezárult. Ezen felül további három nyertes pályázatunkhoz aláírt támogatási szerződéssel rendelkezünk.

Tudhatunk erről többet?

 A betegbiztonság kérdése egyre nagyobb teret kap, így a lehetőségeket kihasználva mi is nyújtottunk be pályázatot. A betegbiztonság növelését célzó komplex infrastrukturális fejlesztésre 29 millió forint összeget nyertünk.  Ezt egyrészt új endoszkópos mosó eszköz beszerzésre, továbbá betegbiztonság növelő felületfertőtlenítési és kézhigiénés fejlesztések kialakításra fordítjuk.

A korábbi uniós forrásból megvalósult szakrendelői pályázat kiegészítéseként a járóbeteg ellátás fejlesztésére benyújtott pályázatunkkal nyertünk 161 millió forintot. Ebből a forrásból új funkciók kialakítására építési beruházás, valamint kis- és nagy értékű eszközök – többek között ultrahang készülékek, altatógép, fizioterápiás és rehabilitációs eszközök, video endoszkóp – beszerzésére kerül sor. Továbbá ez a pályázat ad lehetőséget a megyében egyedüli közfinanszírozott egészségügyi ellátóként nyiroködéma kezelő egység létrehozására.

A harmadik projekt humánerőforrás fejlesztésre irányul, amelyben 138 millió Ft összegből a hiányszakmákban új szakorvosok és szakdolgozók foglalkoztatását kívánjuk megvalósítani.

A kórházunk fejlődése fontos számunkra, hiszen mi látjuk el a pásztói járás valamennyi betegét. A támogatások lehetővé teszik az elavult, ezáltal jelentős energia fogyasztónak tekinthető berendezések cseréjét, mindemellett a vizsgálatok számának emelését.  Bízunk benne, hogy a jövőbeni fejlesztéseink is hozzájárulnak a korszerű, huszonegyedik századi egészségügyi ellátás feltételeinek biztosításához, valamint a betegelégedettség növeléséhez.

N. Bartanusz Andrea