Négy baleset is történt megyénk útjain: Romhányban gyalogost sodort el egy személyautó

Nógrád megyében az elmúlt 24 órában egy gyalogos sérült meg közúti közlekedési balesetben.

Egy 42 éves férfi közlekedett 2019. december 10-én 6 óra 30 perckor személygépkocsival Romhány lakott területén belül a Kossuth úton, amikor az enyhén balra ívelő kanyarban a jármű jobb oldali visszapillantó tükrével elsodorta az úttesten áthaladó nőt. A baleset következtében a gyalogos megsérült.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság a baleset körülményeit vizsgálja.

Az elmúlt 24 órában további három anyagi káros baleset helyszínén intézkedtek a megye rendőrei.

A Nógrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság felhívja a gyalogosok figyelmét, hogy kellő körültekintéssel kezdjék meg az úttesten való áthaladást. 

Felhívjuk a járművezetők figyelmét, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel közelítsék meg, hogy ha kell, eleget tudjanak tenni elsőbbségadási kötelezettségeiknek.  

A gyalogosnak elsősorban a járdán, ahol pedig járda nincs, ott a leállósávon, az útpadkán, vagy ha van kerékpárút, akkor ott kell közlekednie. Ez nem azt jelenti, hogy ha az adott útszakaszon van járda és kerékpárút is, akkor a gyalogos választhat, hogy hol közlekedik. Ilyen esetben köteles a járdán közlekednie. Ha egyik sem található meg, és az útpadka közlekedésre alkalmatlan, akkor a gyalogos az úttesten is közlekedhet, de ezt a lehetőséget csak végső esetben lehet igénybe venni.

Amennyiben a gyalogosok az úttesten, vagy az úttest szélén közlekednek, akkor lakott területen belül lehetőleg a menetirány szerinti bal oldalon kell közlekedniük, lakott területen kívül mindig bal oldalon, a járműforgalommal szemben  közlekedjenek.

Éjszaka, vagy korlátozott látási viszonyok között, lakott területen kívül az úttesten, útpadkán, leállósávon tartózkodó gyalogosnak fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie.

Ha a gyalogos az út egyik oldaláról a másikra kíván átmenni, úgy elsősorban a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet vegye igénybe. Ha nincs a közelben átkelőhely, úgy lakott területen levő főútvonalon az útkereszteződésnél (a járda meghosszabbított vonalában), valamint a menetrend szerint közlekedő jármű megállóhelyén levő járdasziget és az ahhoz közelebb eső járda között, egyéb helyen bárhol, a legrövidebb áthaladást biztosító irányban mehet át.

A gyalogos olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbsége nincs (pl. nincs gyalogos-átkelőhely), mielőtt az úttestre lép, köteles meggyőződni arról, hogy áthaladásával a járműforgalmat nem zavarja. Nem léphet az úttestre, ha a jármű olyan közel van, hogy annak zavarása nélkül az úttesten átmenni nem tud.

…hogy mindenki hazaérjen!