Rendszám nélkül közlekedett egy nógrádi férfi, közérdekű munkára ítélték

Fotó: illusztráció

A Salgótarjáni Járásbíróság 250 óra közérdekű munka büntetésre ítélte azt a 44 éves férfit, aki lánya gépkocsijával úgy közlekedett közúton, hogy a gépkocsi rendszámát korábbi hatósági intézkedés nyomán eltávolították.

 Az ügy gyanúsítottjával szemben 2020. február 18-án intézkedtek a rendőrök az egyik Nógrád megyei településen, ahol a lánya tulajdonában lévő gépkocsival úgy vett részt a közúti forgalomban, hogy azon nem volt egyedi azonosító jel – rendszámtábla – felhelyezve.

Az intézkedés során megállapították, hogy az illetékes kormányhivatal átírási kötelezettség elmulasztása miatt a személygépkocsit a forgalomból hivatalból ideiglenesen kivonta február elején, majd február 15-én, ugyancsak egy rendőri intézkedés során a személygépkocsi hatósági jelzéseit a rendőrök levették, míg a gépkocsihoz tartozó forgalmi engedélyt bevonták. A férfi így 2020. február 18. napján annak tudatában használta a gépkocsit, hogy annak egyedi azonosító jelei hivatalos úton eltávolításra kerültek.

A gyanúsítottat a Salgótarjáni Járási Ügyészség az általa elkövetett egyedi azonosító jellel visszaélés bűntette miatt a büntetőeljárási törvény által szabott igen rövid határidőn, a tettenéréstől számított tizenöt napon belül, 2020. március 3-án bíróság elé állította. A Salgótarjáni Járásbíróság a férfival szemben az ügyészi indítvánnyal egyezően közérdekű munka büntetést szabott ki.

A 250 órás közérdekű munkára kötelezést a vádlott, a védője és az ügyész is tudomásul vette, így az ítélet azonnal jogerőre emelkedett.