Bátonyterenye: korszerűsítik a Fáy fűtési rendszerét

Biztonságos, energiahatékony és a fenntartható működtetését lehetővé tevő, korszerű fűtési rendszer kiépítésébe kezdett az SSzC Fáy András Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma épületében a Salgótarjáni Szakképzési Centrum. Az elavult, gazdaságtalan berendezések cseréjével komfortosabb, a kor követelményeinek jobban megfelelő környezetet biztosíthatnak az itt tanuló diákoknak. A nettó 70 millió forint értékű beruházást eredetileg a nyári szünetben végezték volna, de a munkálatokat a koronavírus járvány miatti távolléti oktatás idején már elindították.

Az idei tanévben 313 tanuló, 28 pedagógus és tizenegy technikai dolgozó élte mindennapjait Bátonyterenyén, a Fáy-ban. Gembiczki Ferenc, az SSzC kancellárja (és az oktatási intézmény egykori tanára) elmondta: az iskola korszerűtlen földgázüzemű fűtési és melegvíz termelő rendszere teljes korszerűsítésre szorult. A régi kazánok fogyasztása rendkívül magas volt és a szabályozatlanságuk miatt az iskolaépület energetikai korszerűsítését követően sem csökkent a fűtési költség. A magas üzemeltetési költségek mellett a külső vállalkozókkal történő rendkívül magas javítási, és karbantartási költségek is indokolták a több részből álló rendszer cseréjét, szabályozhatóvá tételét.

Dániel László, az SSzC bátonyterenyei tagintézményének igazgatója hozzátette: a régi fűtési rendszerük nem biztosította megfelelően az iskola ”A” és „B” épületének, valamint a tornateremnek a fűtését, s az „A” épület – benne a kollégium – és a tornaterem melegvízellátását. A gazdaságtalanság mellett sajnos az alapvető komfortigényeket és az üzembiztonságot sem teljesítette maradéktalanul. Ezért került sor a korszerű kondenzációs kazánok beépítésére. Annak érdekében, hogy hatékonyan lehessen kihasználni a már elvégzett felújítás kínálta megtakarítási lehetőségeket, szükségessé vált az „A” épület fűtési rendszerének a teljes felújítása, az iskola és a kollégium eltérő igényeinek megfelelően szabályozott rendszer kialakítása.

Gembiczki Ferenc, az SSzc kancellárja az új tanévre már a helyreállítással, festéssel együtt kész épületgépészeti beruházás várható eredményéről elmondta: ezzel vonzóbbá teszik nem csak az iskolaépületet, de magát az iskolát, így remélik, hogy a jövőben a diáklétszám marad, sőt növekedni fog Bátonyterenyén. Az SSzC kancellárja hozzátette: az új fűtési rendszer üzemeltetésével mintegy 10 millió Ft költségcsökkentést tudnak megvalósítani. Az „A” épület lehűlő felületeinek hőszigetelése, a nyílászárók cseréje és a tornaterem felújítása következtében a korábbi 1200 kW beépített teljesítmény helyett mindössze 320 kW beépített teljesítmény elegendő az épületek kifűtésére és a melegvíz-szükséglet kielégítésére.

Salgótarjáni SZC Fáy András Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma

Az intézményt 1949-ban alapították. Abban az időben az ország legnagyobb bányászati régióját szolgálta ki. Akkoriban még sokan érkeztek a Nyírségből, Hajdúságból, Szolnok és Békés megyéből is. 1963-ig egyprofilú vájárképzőként működött, majd Ipari Szakmunkásképző Intézet lett. 1967-től a bányászat visszafejlesztése miatt a vájárképzés megszűnt, helyét a fémipar vette át. Az iskolának jelenleg is a gépészeti szakmacsoport a fő profilja. Az 1990-es évek végétől rendészeti képzés is folyik az intézményben. Szoros kapcsolatot ápolnak a rendvédelmi szervezetekkel. A tagintézmény kollégiumi lehetőséget biztosít a diákjainak. A munkaerőpiaci mozgásokat követve a képzési szerkezet többször átalakult az évek során, de az iskola és pedagógusai mindig bizonyították nyitottságukat az új szakmák bevezetése iránt. Szakmaszerkezetünk fiúknak és lányoknak egyaránt kínál választási lehetőséget. Beiskolázási körzetünk elsősorban Bátonyterenye és térsége, diákjaink jó része erős szociokulturális hátránnyal érkezik. A szakmai versenyek a pályaorientáció eszközei, miként az üzemlátogatások. A felsőbb évfolyamok szakközepes tanulóinak a munka világába való belépést a külső gyakorlati hely jelenti, ahonnan több végzős állásajánlatot kap sikeres vizsgáját követően. Rendész tanulóink a közösségi szolgálat keretében, képző intézmények nyílt napjain Miskolcon és Szentendrén, a megyei haditornán és a közszolgálati pályákon dolgozó szaktanáraik révén ismerkednek a szakmával, s szereznek saját tapasztalatokat a nyári gyakorlatok során.