Nem tartotta be a követési távolságot, balesetet okozott a nógrádi férfi

A Balassagyarmati Járási Ügyészség közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat egy 39 éves Nógrád megyei autóvezetővel szemben, aki figyelmetlenségével súlyos sérülést okozott.

A férfi 2020 augusztusában Kálló lakott területén vezette személygépkocsiját, előtte több autó is haladt. A hárommal előtte közlekedő gépkocsi vezetője egy kereszteződésben balra kívánt kanyarodni, és mivel szemből is érkeztek járművek, megállt. A mögötte haladó két gépkocsi vezetője ezt észlelve ugyancsak lefékezett, a vádlott azonban már nem tudta megállítani az előtte leálló autó mögött a sajátját, nekiütközött annak.

Az ütközés hatására a már álló gépkocsi felgyorsult és nekicsapódott az előtte várakozó személygépkocsinak. Az ebben utasként helyet foglaló idős nő az ütközés következtében súlyos sérülést, a szegycsont törését szenvedte el.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség szerint a baleset oka az volt, hogy az utolsó autó vezetője nem tartott kellő követési távolságot, ugyanis a KRESZ szerint másik járművet csak olyan távolságban szabad követni, ami elegendő ahhoz, hogy az elöl haladó jármű mögött – akár annak hirtelen fékezése esetén is – meg lehessen állni.

A büntetlen előéletű és kifogástalan közlekedési előéletű vádlottal szemben az ügyészség a vádiratában a közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt pénzbüntetés kiszabását és a bűnügyi költségek megfizetésére kötelezését indítványozta.