Szetthátrányból fordítva győzött az SBTC női röplabda csapata

Vasárnap játszották az NB 2-es női röplabda bajnokság utolsó előtti fordulóját, melynek során a stécés lányok a Kistext otthonába látogattak, hogy revansot vegyenek a haza pályán elszenvedett 3:2-es vereségért.

A budapesti visszavágó mérkőzés nem indult jól a salgótarjáni alakulat számára mert forgalmi okok miatt a csapat fele csak fél órával a mérkőzés kezdete előtt tudott megérkezni és így a bemelegítésre nem volt elegendő idő mindenkinek. Ráadásul számos kiváló ütő játékost is nélkülöznie kellett a salgótarjániaknak, akik sérülések miatt nem álltak most rendelkezésre.

Szerencsére ez nem mutatkozott meg a mérkőzés képében, mert ez első szettben szorgalmasan gyűjtötte csapatunk a pontokat és Jakubovics Anita nagyszerű nyitójátékának köszönhetően 3-4 ponttal sikerült ellépni az ellenféltől. Azonban a hazai csapat szintén egy jó nyitási szériát követően felzárkózott és átvette vezetést a hajrában két ponttal. Sajnos ekkor következett egy hullámvölgy a salgótarjáni csapat játékában amely megbosszulta magát, mert amíg mi egy pontot tudtunk szerezni, addig a hazai csapat négyet és így a szettet végül 25:21 arányban ők nyerték.

A második szett jól indult számunkra, hamar sikerült visszavenni a nyitás jogát és Velenczei Lilla ügyes nyitásaival előnyre szert tennünk. A hosszú és izgalmas labdamenetekkel tarkított játszmában komoly fegyvertényt jelentett hogy ezen a napon a nógrádi játékosok számára nem volt elveszett labda. De a hazaiak is összekapták magukat és a szett felénél 11-7-re vezetett a Kistext csapata. Az első időkérésünket követően, még mindig döcögősen ment a játék. Bár Országh Mercédesz nagyszerű meglátásainak köszönhetően a négyes ütő helyéről sorozatban szereztük a pontokat, de ismét egy lélektani mélypont okán a hazai csapat újabb nyitási széria után meglépett 17-11-re. Ez a röplabdázásban a játszma végéhez közeledve már komoly előnynek tekinthető.

Ekkor Rákos Szabolcs vezetőedző kikérte második idejét. Felhívta a játékosok figyelmét arra, hogy jobban koncentrálva, pontosabban kéne befejezni a labdameneteket és sokkal határozottabb játékkal, mint eddig, mert a csapat “magára húzza az ellenfelet” és ” odaajándékozza nekik a pontokat. A hosszú labdamenetek végén rendre a lelkes hazaiak szereztek pontokat az utóbbi labdamenetekben, ami nem az ő érdemük, hanem mi hibánk. A bejátszások után a kettes és négyes helyen keményebben meg kell ütni a labdákat, hogy ne legyen esély a visszajátszásra. Az időkérés elérte a célját, mert az ellenfél játékosa nyitást rontott. Tóth Zsófia Zsanett remek nyitásait követően pedig a csapat ledolgozta hat pontos hátrányát és 18-17-re átvettük a vezetést a második szettben. Ekkor az ellenfél kért időt, hogy rendezze sorait.

Ezt követően felváltva szerezték a csapatok a pontokat, de a végjátékból mi jöttünk ki jobban köszönhetően annak, hogy feljavult a centerjátékunk és a mezőnyvédekezésben is ellenfelünk fölé tudtunk nőni. A második játszma 25:23 arányú megnyerése döntő momentumnak bizonyult a mérkőzés szempontjából. A folytatásban csak dicsérni lehet a csapat küzdőszellemét, mert innentől kezdve a salgótarjáni alakulat hittel, önbizalommal teli hatékony játékot mutatott be.

A végig kiemelkedő mezőnymunkát végző Jakubovics Anita mentéseinek köszönhetően újabb labdamenetekben tudtunk értékes pontokat szerezni a harmadik szettben, azonban a szett harmadánál bekövetkezett sérülése megnehezítette helyzetünket, melyet cserével kellett pótolni. Bár tudtuk, hogy a csere feladónk szintén bokasérülésből tért vissza és nem terhelhető a végletekig; de Birkás Emma beváltotta a hozzáfűzött reményeket és pontos, kreatív feladójátékával komolyan hozzájárult a csapat sikeréhez.

A lelkes csapatkapitány, Bozó Alexandra végig kiegyensúlyozott feladó és nyitó játéka óriási lendületet adott a játékostársaknak a folytatásban. Hadusovszki Abigél ütőjátéka pedig olyan mértékben feljavult a második játékrésztől, hogy “erőteljes bombáira” az ellenfél kettes sánca sem találta az ellenszert. És ehhez felzárkózott Velenczei Lilla, aki egyre bátrabb erőteljesebb keresztütéseivel köszönt be az ellenfélnek; míg Tóth Zsófia Zsanett ütései védhetetlenek voltak a túloldalon. És nem csak ütéseivel de kiemelkedő sáncmunkájával Országh Mercédesz tört borsot az ellenfél orra alá.

Bár akadtak még kisebb hullámvölgyek a játékunkban, de az ellenfél fellángolásai sem tudtak gátat szabni az újabb győzelmünknek, így 2:1-es szettaránnyal mi vettük át a mérkőzés irányítását és ezzel lehetőséget kaptunk, hogy a következő szettben lezárjuk a mérkőzést.

A negyedik játszma hosszú labdamenetekkel tarkított küzdelmet hozott. De a stécés lányok a röplabdázás minden elemében fölé nőttek a lelkesedésüket elvesztő ellenfelüknek.

A komolyabb hibasorozatok már elkerülték csapatunkat, így magabiztos játékkal komoly előnyt szedtünk össze és 23-12-es pontaránnyal fordultunk a szett hajrára. Az ellenfél ekkor mozgósította utolsó erőtartalékait és sorozatos cserékkel próbálta megzavarni játékunkat, amely csak időlegesen sikerült, mert végül 25-18-ra megnyertük a játszmát.

Végül 3:1 arányú győzelemmel zártuk az utolsó előtti fordulót a bajnokságban és ezzel stabilizáltuk 5. helyünket a tabellán. A cseresorban helyet foglaló Bálint Sára, Tátrai Tímea és Kocsis Zsófia játékára ezen a mérkőzésen nem volt szükség, de lelkesedésükkel és végig kitartó szurkolásukkal, olyan hangulatot teremtettek a pályán lévők számára, hogy szinte belehajszolták őket a győzelembe.

Rákos Szabolcs vezetőedző:

A számos nehezítő körülményünk ellenére mérkőzést a lányok rendkívül motiváltan kezdték, de jött az ilyenkor nálunk szokásosnak mondható hullámvölgy. Azonban az előző mérkőzésektől eltérően végre sikerült pozitívan kijönnünk ebből. Maradéktalanul betartották az instrukcióimat és sok lábmunkával dolgoztak a mezőnyjátékban, valamint a labdamenetek befejezése pontosabb lett az erőteljesebb ütésekkel a kettes és négyes helyen, illetve a centerjátékot is sikerült feljavítani. Külön öröm hogy a feladójátékban volt végre kreativitás és fejben mindhárom feladónk maximálisan összeszedte magát erre a meccsre. Ehhez jött még hozzá, hogy több játékos nagyon jó nyitójátékot produkált és hibák sorozatára kényszerítettük az ellenfelet.

Nem szeretnék senkit kiemelni, mert a csapat egésze nagyszerű teljesítményt nyújtott a pályán lévőktől a cseresorig. A mai napon nem ismertünk elveszett labdát; mindenki küzdött a végletekig és ez hozta meg a győzelmet számunkra. A sikerre már nagyon ki voltak éhezve a lányok és remélem ez a győzelem óriási lökést ad a további hasonló jó teljesítményhez, mert ma igazán összeérett a csapat egésze.

Úgy gondolom nagy örömet szereztünk a stécés szurkolóknak, a salgótarjániaknak és összes nógrádi röplabda kedvelőnek ezzel a győzelemmel. Még egy mérkőzés van a bajnoki szezonból hátra és szeretnénk azt is megnyerni a jövő héten. Ha a csapat megőrzi a jelenlegi formáját, akkor bízhatunk a sikeres folytatásban.

Kezdő játékosok: Országh Mercédesz, Velenczei Lilla, Bozók Alexandra, Tóth Zsófia Zsanett, Hadusovszki Abigél, Jakubovics Anita

 Csere: Birkás Emma, Kocsis Zsófia, Bálint Sára, Tátrai Tímea