Változatos történetekkel és újabb trükkökkel próbálkoznak az „unokázós” csalók Nógrád megyében

Fotó: illusztráció (police.hu)

Az elmúlt napokban újból Nógrád megyében élő időseket hívtak fel eddig ismeretlenek, de szerencsére, csak kísérlet maradt az unokázós csalás, pénz átadására ezekben az esetekben nem került sor.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság ismételten felhívja a lakosság figyelmét az úgynevezett „unokázós csalás” módszerével elkövetett bűncselekmények veszélyeire, a felismerés lehetőségeire.

A csalók magukat gyakran hatósági személyeknek adják ki és megpróbálják elhitetni a sértettekkel, hogy valamely hozzátartozójuknak baleset okozása, azonnali kórházi ellátás, vagy éppen bűncselekmény elkövetése miatt sürgősen nagyobb összegre van szüksége. Valamennyi esetben ismeretlen személyt – esetenként taxit, vagy más, például külföldi rendszámú járművet – küldenek a pénzért.

A kiszemelt áldozatok szerencsére időben felismerték a csaló szándékát, így az összeg kifizetésére nem került sor, bontották a vonalat, és jelezték az esetet a rendőrségnek.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság a továbbiakban is kéri a lakosságot, hogy legyenek kellően bizalmatlanok az ilyen hívások esetén, és figyelmeztessék hozzátartozóikat is, megelőzve ezzel, hogy Ők se váljanak bűncselekmény áldozatává:

Soha ne hajtsák végre a telefonon keresztül ismeretlenektől kapott utasításokat!

  • Kezeljék fokozott fenntartással a váratlanul jelentkező idegeneket, valamint az olyan telefonhívásokat, amiben valaki arra hivatkozik, hogy hozzátartozójukat baleset, vagy más tragédia érte, bajba került, kárt okozott, és azonnal pénzre van szüksége!
  • Mindig ellenőrizzék le a telefonon kapott hír valóságtartalmát! Tegyenek fel ellenőrző kérdéseket!
  • Hívják fel a megnevezett hozzátartozókat, érdeklődjenek a történet valóságtartalmáról!
    Ne adják meg adataikat ismeretleneknek!
  • Bűncselekmény esetén hívják a rendőrséget az ingyenesen hívható 112-es számon!

Forrás: police.hu