Vihar: főként a kidőlt fák miatt riasztották a nógrádi tűzoltókat

Vihar: főként a kidőlt fák miatt riasztották a nógrádi tűzoltókat

Harminchat alkalommal riasztották a tűzoltókat hétfőn a Nógrád megyét is elérő vihar miatt. Az egységek a legtöbb esetben kidőlt, lehasadt és a közúti, valamint gyalogosforgalmat veszélyeztető fákat távolítottak el, emellett két ingatlan pincéjéből a felhalmozódott nagy mennyiségű csapadékvizet szivattyúzták ki.

Két alkalommal szünetelt a vasúti közlekedés a sínpályára dőlt nagy méretű fák eltávolítása miatt Berkenye és Ludányhalászi külterületénél, illetve az áramszolgáltatás is leállt egy rövid időre két településen a leszakadt elektromos vezetékek miatti probléma kijavításáig.

A legtöbb kár Mohorán keletkezett, ezen a településen tíz helyszínen végeztek kárelhárítási munkálatokat a tűzoltók. Jellemzően távközlési- vagy villanyvezetékre, kerítésre, háztetőre és úttestre dőlt fák okoztak problémát, a Hunyadi úton és a Kossuth Lajos úton családi házak tetőszerkezetét rongálta meg a vihar, a Zrínyi úton pedig egy épület fala dőlt meg. A további vonulások Ludányhalásziba, Rétságra, Salgótarjánba, Drégelypalánkra, Hontra, Tolmácsra, Érsekvadkertre, Borsosberénybe, Endrefalvára, Balassagyarmatra, Csesztvére, Bátonyterenyére, Nógrádszakálra, Rákóczibányára, Berkenyére, Bánkra, Diósjenőre és Debercsényre történtek. A káreseteket a balassagyarmati, a salgótarjáni, a rétsági, a szécsényi, a berceli és a bátonyterenyei hivatásos tűzoltók, valamint a Heves megyei Hatvanból segítségül érkező magasból mentő gépjármű, továbbá az Ipoly-völgyi Különleges Mentő, Önkéntes Tűzoltó, Környezet- és Természetvédelmi Egyesület, az Érsekvadkert Község Tűzoltó Egyesület és a Cserhát Mentőkutyás, Különleges Mentő és Önkéntes Tűzoltó Közhasznú Egyesület tagjai számolták fel.

A kárfelszámolások még kedden délelőtt is folytatódtak. A balassagyarmati tűzoltók Mohorára délután két óráig kétszer is vonultak: egyik helyszínen egy tíz méteres fa ága szakadt le és a gyalogosforgalmat veszélyeztette, a másik helyszínen pedig egy húsz méteres fa több ága vált a vihar áldozatává, ami háztetőt és a gyalogosan közlekedőket is veszélyeztette. A rétsági tűzoltók Tereskén végeztek délelőtt a tegnapi vihar miatti kárfelszámolást, ott egy húsz méter magas fa ága hasadt le, Kazárra pedig a salgótarjáni hivatásos tűzoltók vonultak, mert ott egy harminc méter magas fűzfa két nagy ága szakadt le.

Forrás/Fotók: Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság