Nagy-Majdon József: napjainkban is küzdenünk kell nemzetünkért és a keresztény Európáért

A 21. században is küzdenünk kell a hitünkért, családjainkért, nemzetünkért, és a keresztény Európáért – hangsúlyozta Bátonyterenye polgármestere vasárnap az államalapító Szent István király tiszteletére rendezett városi ünnepségen.

Augusztus 20-án, államalapító Szent Istvánunk ünnepén immáron kilencedik alkalommal rendezett Maconkai Búcsút a város önkormányzata és az Aranyalma Hagyományőrző Egyesület. Az esemény a szokásoknak megfelelően szentmisével -melyet Dr. Mátrai Benedek apát, kanonok celebrált-, az új kenyér megáldásával, valamint körmenettel kezdődött, majd a város alpolgármestere mondott beszédet.

Letovai Zoltán kiemelte: augusztus 20-án ezeréves államiságunkat, modern Európaiságunkat, nemzetünk egységét ünnepeljük, majd elmondta:- Ez az ünnep összeköt bennünket, hiszen sokkal több bennünk a közös, mint ami szétválaszt. Augusztus 20-a Maconkának a készülődést, a várakozást, a barátságot, és az örömöt jelenti-tette hozzá az alpolgármester, a folytatásban pedig a helyi Aranyalma Hagyományőrző Egyesület munkásságát méltatta, akik már évről-évre hónapokkal a rendezvény előtt elkezdenek készülődni erre a jeles eseményre.

Letovai Zoltánt követően a város vezetője szólt a jelenlévőkhöz. Nagy-Majdon József az augusztus 20-ai ünnepségen többek között arról beszélt, hogy Szent István királyunk irányt mutatott számunkra is.

– A magyar állam megalapításával arra tanított bennünket ,hogyan teremthetünk magunknak otthont Európában, mely védelmet, és biztonságot ad, teret a kiteljesedésre. Otthont, amely bár képes változni velünk az időben, mégis állandó. Otthont, melyet előrelátóan a Szűzanyára bízott. Ennek a meghittségét, szentségét viszont nekünk kell megőrizni-emelte ki.

A város első embere ezt követően kifejtette: úgy véli magyarságunk életben maradása szorosan összefügg napjainkban a keresztény tanítással. – A multikulturális, határok és nemzetek nélküli világszemlélet elhatalmasodása látjuk mit szül. Az új honfoglalást, ahol az európai nemzeteknek kell, kellene megküzdeni azokért az értékekért, amelyeket államalapítónk, – nekünk Szent István királyunk- lefektettek több száz évvel ezelőtt, s amely fundamentumok nemzetünk fennmaradását segítették, annyi balszerencse közt, oly sok viszály után.

Nagy-Majdon József azt hangoztatta: napjainkban is küzdenünk kell a hitünkért, családjainkért, nemzetünkért, a keresztény Európáért.

Az ünnepi beszédek után kerültek átadásra a városi kitüntetések, valamint a „Maconkáért” emlékérmek, majd hagyományőrző, és kulturális műsorok következtek a színpadon. Az este folyamán a Nagybátonyi Dalkör és a SPAM Rock Band húzta a talpalávalót.

Fotók: Kis Krisztián, Richweisz Tibor