Átadták a városi kitüntetéseket Bátonyterenyén

A szokásoknak megfelelően, az augusztus 20-ai ünnepség programrészeként adták át a városi kitüntetéseket. „Bátonyterenyéért” díjat kapott Dr. Papp Tamás, és Szomszéd Tamás, míg Pintér Katalin, Ruszin Lászlóné, illetve Susánné Bakos Mária a város szolgálatáért vehetett át elismerést. Az Aranyalma Hagyományőrző Egyesület ugyanakkor két helyi táncegyüttes számára adományozott „Maconkáért” emlékérmet.

Augusztus 20-án, államalapító Szent Istvánunk ünnepén immáron kilencedik alkalommal rendezett Maconkai Búcsút a város önkormányzata és az Aranyalma Hagyományőrző Egyesület. Az esemény a szokásoknak megfelelően szentmisével, az új kenyér megáldásával, valamint körmenettel kezdődött, majd Letovai Zoltán, alpolgármester és Nagy-Majdon József, polgármester mondott beszédet. Ezt követően kerültek átadásra a városi kitüntetések, valamint a „Maconkáért” emlékérem.

Bátonyterenye Város Önkormányzata Képviselő-testülete döntése értelmében          

 „Bátonyterenyéért” kitüntetést kapott:

Dr. Papp Tamás, állatorvos (külföldi tartózkodása miatt a kitüntetést későbbi időpontban veszi át)

Dr. Papp Tamás állatorvos 1952. március 27-én született Budapesten. Ott járt általános-és középiskolában is. Már gyermekkorában eldöntötte, hogy állatorvos lesz. Az egyetem befejezése után 1975-ben kerül Nógrád megyébe – Kisterenyére, először az Állategészségügyi állomásra, majd néhány hónap elteltével körzeti állatorvos lett. Állatorvosként 1976 óta dolgozik.  Amikor pályáját kezdte, még divat volt a nagyállat praxis (szarvasmarha, disznó), így akkoriban a termelőszövetkezetben is bőven akadt munkája. A nagyállatok száma alaposan lecsökkent, de vannak a kistestű háziállatok, akiknek azóta is orvosa.  Dr. Papp Tamás ma már nyugdíjasként ugyanolyan szeretettel és alapossággal orvosolja a beteg állatok bajait, mint amilyen elhatározással eldöntötte, hogy állatorvos lesz. Hiába van családi házuk kapujára kiírva a rendelési idő – ha hívják, felveszi orvosi táskáját, autóba ül, és indul a beteg állathoz. Berendezett állatorvosi rendelőjében minden orvosi eszköz rendelkezésére áll ahhoz, hogy a mai kornak megfelelően gyógyítsa az állatokat. Folyamatosan képezte magát, hiszen az orvoslásban itt is mindig vannak új dolgok, eredmények, hiszen ez a tudomány is fejlődik.

Feleségével – aki a jogászi szakmában szintén elismert ügyvéd – az egyetemi évek alatt ismerkedtek meg, ma már két felnőtt gyermekük van, és két unokájuk boldog nagyszülei.

Dr. Papp Tamás eddigi életét a szakmájának, hivatásának, az állatok gyógyításának szentelte. Példás emberi és szakmai tevékenységével méltán kiérdemelte a város lakosainak tiszteletét.

 

Bátonyterenyéért kitüntetést kapott: Szomszéd Tamás állami tisztviselő

Szomszéd Tamás Salgótarjánban, 1964-ben született. Születése óta Bátonyterenyén él. Két fiú gyermek édesapja. Az érettségit követően a HoSi Minh Tanárképző Főiskola karán  művelődésszervező-történelem szakos általános iskolai tanárként végzett. Ezt követően Bátonyterenye Város Önkormányzata közművelődési intézményét vezette. Közben elvégezte az Állami Igazgatási Főiskolát, és Szuha község jegyzőjeként irányította a hivatalt. 1998-ban került a Nógrád Megyei Közigazgatási Hivatal Törvényességi Főosztályára referensnek, majd a Nógrád Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség igazgató helyettese lett. 2008-ban a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Észak-magyarországi Regionális Felügyelőségének kirendeltség vezetője, majd a Nógrád Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének vezetője lett. Jelenleg a Nógrád Megyei Kormányhivatal Salgótarjáni Járási Hivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztályának vezetői tisztségét látja el. Folyamatosan képezte magát, többek között a Pécsi Tudományegyetemen Európa szakértő végzettséget szerzett. 1990-1998  között helyi önkormányzati képviselőnek választották, Bátonyterenye társadalmi megbízott alpolgármesterként segítette a településen élők életét, a közigazgatást. 2004-től először a Tanuszoda Nkht, jelenleg a Bátonyterenye Vagyonkezelő és Közfoglalkoztatási Kft felügyelő bizottságának elnöke. 2012-től a Magyar Kormánytisztviselői Kar területi elnöke. A közigazgatásban rendszeresen oktat, számára nagyon fontos kutatási, szakértői terület az Európai Unió intézmény és jogrendszere. Számos publikációja jelent meg, mint pl. „Európa úton” c képzési alapprogram kidolgozása.

Eddigi munkássága nemcsak Bátonyterenyének, de egész Nógrád megyének dicsőségére válik. Munkájára igényes, munkájában alapos. Közéleti tevékenysége példaértékű.

A Város Szolgálatáért díjat kapott:

Pintér Katalin – Napsugár Tagóvoda vezetője

1958. augusztus 10.-én Pásztón pedagógus család gyermekeként született. Általános iskolái tanulmányait Mátraszőlősön kezdte és Kisterenyén fejezte be.

1977-ben a Balassagyarmaton a Szántó Kovács János Szakközépiskola óvónői tagozatán érettségizett. A szakközépiskola elvégzése után a Bátonyterenyei Napsugár Tagóvodába került, ahonnan elindult óvónői pályája, melyet élete hivatásának tekintett.

1978-tól munka mellett végezte el a főiskolát a Kecskeméti Óvónőképző Intézetben, s szerzett diplomát. 1986-tól a Napsugár Tagóvoda vezetője lett. Mindvégig lelkiismeretesen, kitartóan végezte munkáját, egész pálya futása alatt nagyon fontosnak tartotta a szakmai megújulást, kihasználva minden lehetőséget, hogy tovább képezze önmagát, ezzel segítve a közösség munkáját. A környezetvédelem elkötelezett híve volt, így minden alkalmat megragadott arra, hogy a gyermekeket és az óvodai dolgozókat is ez irányba terelje.

Tagóvodájában a kompetencia alapú óvodai nevelést valósította meg a Freinet pedagógiai rendszer szellemiségével, ahol a szabadon választott sokszínű tevékenységekkel az egyszeri és megismételhetetlen gyermeki személyiség szabad kibontakoztatását segítette.

Ebben a témában többször kapott felkérést szakmai előadások tartására, és publikálására.

40 év kiemelkedő pedagógiai pályája során mindig vidáman várta az apróságokat, hogy szárnyai alá vegye őket, mint egy gondoskodó tyúkanyó. A szülők tudták, hogy biztonságban, gondos kezek között hagyják szemük fényét. Sok-sok gyermek, ma már családanyák-apák kedvence volt mindenki „kis Kati nénije”, akik szívesen emlékeznek vissza a régi óvodás önmagukra, s örömmel hozzák vissza gyermekeiket a régi óvodájukba.

Példaértékűen magas színvonalon végzett tagóvoda vezetői tevékenysége alapján, amivel gazdagította óvodáink szakmai eredményeit, javaslom a díj adományozására.

A város szolgálatáért díjat kapott: Ruszin Lászlóné állami tisztviselő

Ruszin Lászlóné Csoszor Katalin 1960-ban született Pásztón. Általános iskolai tanulmányai befejeztével a  budapesti Postaforgalmi Szakközépiskolában érettségizett,  postatisztviselői végzettséget szerzett. Postatisztviselői munkaköre után a Nógrádi Szénbányák Nagybátonyi Bányaüzeménél hivatalsegédként kezdett dolgozni, majd az OTP ügyintéző pénztárosa lett. 2003-ban került a Bátonyterenyei Városi Polgármesteri Hivatalhoz okmányirodai ügyintézőnek. A közigazgatás átszervezése után 2013-tól a Bátonyterenyei Járási Hivatal okmányirodai ügyintézőjeként végzi munkáját. Vezetői engedélyek, útlevél ügyintézése és a vállalkozói igazolványok készítése tartozik feladatkörébe. 40 év ledolgozott munkaviszonyát követően az idei évben megkezdi felmentési idejét, és nyugdíjba vonul. Munkáját mindig nagy hozzáértéssel, odafigyeléssel végezte. Az ügyfelekkel a kapcsolata emberbaráti, nyugodt, higgadt, bárki fordult hozzá – akár hozzá nem tartozó ügyben is- segítségére volt mindenkinek.

A város szolgálatáért díjat kapott: Susánné Bakos Mária köztisztviselő

Susánné Bakos Mária 1959. november 22-én Pásztón született, Bátonyterenyén, Nagybátonyban él.  Általános iskolai tanulmányait követően a salgótarjáni Táncsics Mihály Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskolában számviteli szakon érettségizett.

Később államháztartási szakon mérlegképes könyvelői végzettséget szerzett. Aztán kissé elkanyarodva a pénzügyi végzettségektől előbb felsőfokú szociális asszisztens, majd középfokú könyvtáros képzésben vett részt.  A középiskolai érettségit követően a KSH-nál adminisztratív és pénzügyi feladatokat látott el,  majd 1984-ben könyvtárosként kezdett dolgozni a kisterenyei Kastélykerti Könyvtárban. Később ugyanebben az intézményben látta el az intézmény pénzügyi és gazdálkodási feladatait.  2000-ben a közalkalmazotti pályát köztisztviselői pályára cserélte.  Közel 20 éve, hogy a polgármesteri hivatal pénzügyi osztályán pénzügyi ügyintézői és munkaügyi feladatokat lát el.  A közszférában eltöltött 40 év jogosulttá teszi arra, hogy az idei évben megkezdje felmentési idejét – nyugdíjba vonul. Szorgalmával, példaértékű munkájával méltó a város szolgálatáért elismerő díjra.

A városi kitüntetéseket Nagy-Majdon József, polgármester, Letovai Zoltán, alpolgármester, és dr. Lengyel Tamás jegyző adta át.

A folytatásban az Aranyalma Hagyományőrző Egyesület két helyi táncegyüttes számára adományozott „Maconkáért” emlékérmet. A kitüntetéseket Orosz Tamás, az egyesület elnöke adta át.

„Maconkáért” emlékérmet kapott: Maconka Táncegyüttes

A Maconka Táncegyüttes 2011-ben kezdte meg tevékeny munkáját. A lelkes fiatalok és felnőttek egy célért dolgoztak, akkor és ma: megtanulni a már feledésbe merülő maconkai énekeket, elsajátítani a táncok technikáját. Célul tűzték ki a hagyományőrző tevékenységet az Aranyalma Hagyományőrző Egyesület oldalán. A falu szépkorú hölgyei és urai segítik tudásukkal és mosolyogva kísérik figyelemmel a közösség munkáját. A táncegyüttes emlékeket idéz fel, szépeket és jókat. Minden évben igyekeznek újabb és újabb táncokkal gazdagítani tudásukat. Színes viseletek készülnek a különböző tájegységek táncaihoz.

„Maconkáért” emlékérmet kapott: Maconkai Rozmaring Gyermek Néptáncegyüttes

A Maconkai Rozmaring gyermek Néptáncegyüttesnek egy éve alakult. Magalakulások óta szorgalmasan gyakorolnak és ennek köszönhetően hétről-hétre fejlődnek a táncban.

Fotók: Kis Krisztián, Richweisz Tibor