Migráció: a hétvégén 115 határsértőt tartóztattak fel Magyarországon

Migrants carry belongings as they walk to board buses in Grande-Synthe, northern France, on April 14, 2017, as they leave a makeshift camp where around 300 migrants had found shelter after the destruction by a fire of their nearby camp, to head to reception and orientation centres. A huge fire gutted one of France's biggest migrant camps housing 1,500 people, which started after a brawl involving hundreds of Afghans and Kurds late on April 10. The Grande-Synthe facility near the northern French port of Dunkirk was the only one in the area and provided hundreds of wooden huts for shelter, as well as cooking facilities and showers. / AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUEN

A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 17, vasárnap 69 jogellenesen az ország területén tartózkodó külföldit tartóztattak fel, állítottak elő, és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron. A román és ukrán határszakaszon 29 határsértőt fogtak el, embercsempészés miatt egy gyanúsított ellen indult eljárás.
A március 28-ától hatályos jogszabályok alapján a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idején a rendőr az ország területén feltartóztathatja és visszakísérheti a határzárhoz a jogellenesen itt tartózkodó külföldit, ha nem merült föl bűncselekmény elkövetésének gyanúja.
Az elmúlt héten az ország területén 324 határsértőt tartóztattak föl és kísértek vissza a rendőrök. A megelőző héten – augusztus 21-étől 27-éig – ez a szám 295 volt. A román és ukrán határszakaszon 87 migránst fogtak el az elmúlt héten – derül ki a rendőrségi összesítésből.

Fotó: AFP