Bunyós Pityu boksziskolát nyit Balassagyarmaton

Az egykori határőrség tornaterme kerül majd átadásra és  átalakításra a BSE Palóc Farkasok Utánpótlás Sport Egyesület részére, ahol Bunyós Pityu boksziskolája megkezdheti majd a működését.

1981. januárjára tehető az első emléke Balassagyarmatról Szikora Istvánnak, mai művésznevén Bunyós Pityu egykori bokszbajnoknak: akkor határoztak arról, hogy Balassagyarmaton egyesületi formában újraélesztik a sportágat. Ekkor igazolt le fiatal sportolóként Szikora István is a gyarmati egyesületbe.

A történelem megismétli önmagát:

A Balassagyarmati SE legeredményesebb bokszolója egy éve elhatározta, hogy újraéleszti Palócország fővárosában a bokszéletet. A nyírségből származó sportoló élete legmeghatározóbb éveit Gyarmaton töltötte, innen „repült ki az ismertségbe” és számos sportolói és baráti kapcsolat köti ide. Meg kell említeni Lakatos András (Bandit), vagy Isaszegi Róbert, Miklós Tibor, Dusicza János, Gresina Gábor sporttársakat és az  egykori szakosztályt újraindító szakembereket, Győri József szakvezetőt, Simon Lászlót, Kecskó Györgyöt, Ocskó Istvánt, akik nélkül nem lett volna boksz a ’80-as, ’90-es években a kisvárosban.  Balassagyarmat első olimpiára kijutott (’92, Barcelona) sportolója többszörös ifjúsági, junior és felnőtt bajnok, EB. bronzérmes, világbajnoki 5. helyezett és  kétszer lett Nógrád megye legeredményesebb sportolója. Pityu felkereste Barna János urat, a megyei önkormányzat közgyűlésének alelnökét, régi barátját, hogy a segítségét kérje. A szándékról a nyilvános bejelentés azonnal megtörtént és Barna alelnök úr, a Nógrád Megyei Kormányhivatal és a Balassagyarmati Önkormányzat az elmúlt egy évben teljesítette annak a feltételeit, hogy Bunyós Pityu elképzelése valóra válhasson.

Az egykori határőrség tornaterme kerül majd átadásra és  átalakításra a BSE Palóc Farkasok Utánpótlás Sport Egyesület részére, ahol Bunyós Pityu boksziskolája megkezdheti majd a működését.

Az átadás és az aláírási ceremóniával egybekötött sajtótájékoztató 2017.október 11-én, szerdán, 14.00 órakor a helyszínen, a volt határőr laktanya udvarában lévő tornateremnél kerül lebonyolításra. Ezt követően a házigazda Balassagyarmat városvezetése tart állófogadást a Polgármesteri Hivatalban a meghívott vendégeknek:

Szikora István, „Bunyós Pityu”

Balla Mihály országgyűlési képviselő, megyei fejlesztési biztos

Dr. Szabó Sándor kormánymegbízott, Nógrád Megyei Kormányhivatal

Barna János alelnök, Nógrád Megye Önkormányzata

Medvácz Lajos polgármester, Balassagyarmat

Csach Gábor alpolgármester, Balassagyarmat

Klinger Attila, elnök, BSE Palóc Farkasok Utánpótlás Sport Egyesület

Urbán László, szakosztály igazgató

Fotó: Bors / Végh István