50. születésnapját ünnepelte a kazári varroda

A kerek jubileum alkalmából csütörtökön egy üzemlátogatásra hívták össze a már nyugdíjba vonult dolgozókat, partnereiket, valamint a gazdaság és a sajtó képviselőit. Ezt követően a helyi művelődési házban ünnepséget tartottak. Kulturális műsort követően Szabó Imréné ügyvezető köszöntötte a megjelenteket, és foglalta össze a helyi textilipar történetét, majd előadások következtek, végül állófogadással és kötetlen beszélgetéssel zárult a jó hangulatú rendezvény.

Az eseményen Becsó Zsolt , a Kelet-nógrádi térség országgyűlési képviselője is részt vett. A politikus a helyszínen úgy fogalmazott: – Nem kis dolog az, hogy a könnyűipar, azon belül is a textilipar területén itt még 50 év múlva is ez a termelési kultúra megtalálható. Látunk sajnos egyéb más példákat is Nógrád megyében, de hát le a kalappal Erzsikéék előtt, hogy mindenfajta nehézség ellenére, de kitartottak, és láthatóan egy jól prosperáló céget sikerült itt Kazáron létrehozni. Ez mindenféleképpen elismerésre méltó és nagyon bízom benne, hogy ezt a termelési kultúrát az elkövetkező évtizedekre is sikerül megőrizni.

A honatya után kifejtette: láthatóan több,  mint 100 embernek adnak munkát  egy olyan területen, amely az elmúlt évtizedek során elég nagy veszteséget volt kénytelen elszenvedni, úgyhogy ez egy nagyon fontos szegmens, ezt a termelési kultúrát meg kell őrizni. Ugyanakkor örülök neki, hogy itt találkoztam a fiatalokkal is, a szakképző intézmény a Fáy fiataljaival, akik már 2. évfolyamban a szakmai gyakorlatot kint terepen, jelen esetben itt Kazáron az Axamonál végzik.

Ez azért bizakodásra ad okot a jövőre vonatkozólag, hogy az utánpótlás is rendelkezésre fog állni Nógrád megyén belül és a 3. dolog, hogy bízunk benne, hogy a gazdaság általános javulásával együtt azt is elfogjuk tudni érni, hogy ezen a területen is egyre versenyképesebb fizetéseket tudunk adni az embereknek és ezáltal még biztosabbá válik az itt tevékenykedő, az itt munkát vállaló családoknak a megélhetése. Sok sikert kívánok az AXAMO Kft-nek, köszönjük az elmúlt 50 évet és további 50 sikeres évet kívánok –hangsúlyozta Becsó Zsolt.

Az eseményen Szabó Imréné, ügyvezető részletesen beszélt a cég történetéről, a jövőbeni terveikről:

A Kazári Varroda a Váci Kötöttárugyár telephelyeként jött létre 1967. június 17.-én, majd gyáregységgé fejlődött.

A 60-as években a térségben a szénbányászat visszafejlődött, így a kedvezőtlen jövedelmi viszonyok szükségessé tették a bányász feleségek munkavállalását, melynek feltétele a munkahely létesítése volt.

Az akkori vezetés a kultúrotthont adta át varrodai munkahely létrehozására. A 40 fővel induló telephelyen a létszám már 1969-ben 260 főre emelkedett.

A többségében a háztartásból munkát vállaló nők hihetetlen erővel, akarattal láttak neki az ismeretek megszerzéséhez, pedig ezekre a munkaidőn túl kellett időt szakítaniuk. A különböző oktatások, iskolarendszerű képzések segítették hozzá a telephely dolgozóit a színvonalasabb munkavégzéshez és életvitelhez. Hamarosan jól működő brigádmozgalomban és egyéb közösségi munkában segítették egymást is.

1972-ben tovább bővült a telephely, a Tordasi volt bányarészlegben is megkezdődtek a varrodai tevékenységek, már ekkor 365 fő dolgozott.

1978-ban Tordason megépült a gyártócsarnok, és három KAEV árutovábbító szalag került beállításra. Ekkor már a jogi létszám 486 fő volt, de ebből 90 fő volt gyesen, és kialakult a bedolgozói rendszer is.

1980. március 8.-án a megújult Kultúrotthonban újra felgördült a függöny, a termelés már csak a Tordasi üzemben folytatódott. A Kazári Gyáregységben gyártott (Adidas, Aréna, Budmil stb.) termékek tőkés export részaránya hamar elérte a 40-50 %-ot.

1988-tól a Váci Kötöttárugyárban és a Kazári gyáregységben is a termelés fokozatosan csökkent így a létszám leépítések is megkezdődtek. 2000-ben 100 fő alá esett a munkavállalók száma, így új gazdasági társaságot hozott létre a váci központ Tordas Sport Kft néven. Közben a váci központ felszámolásra került.

Igen nehéz időszak volt az üzem életében, mivel a piacok beszűkültek, többféle vevőtől kisszériás, magas minőségi szintű munkával lehetett talpon maradni. Ehhez a feltételt a Váci Kötöttárugyár már nem tudta megteremteni, így a Tordas Sport Kft is felszámolásra került.

2002-ben megalakult az Axamo Kft 11 fővel családi vállalkozásként. A termelés körülményeit az új de bizonytalan piaci helyzethez kellett alakítani. Beindításra került a szabászat és a gépi hímzés üzemrész. Bővült a megrendelők köre: az Otto Katalógus, Quelle, olasz Tasca, osztrák Palmers, a svájci NILE, a német Rösch stb. Ebben az időszakban szinte minden megrendelés elvállalásra került.

A jelenlegi nagy német partner a Marc-cain 13 éve (Európa első számú női ruha divatgyártó cég.) folyamatosan megrendeli a divatos női kötött, magas minőségi szintű ruházati termékeket. A piac mellett a tervszerű fejlesztések és a dolgozók jó színvonalú, lelkiismeretes munkája lehetővé tette a további fejlődést és bővülést, melyet a pályázati lehetőségek is elősegítettek.

Az önrészt vállalva, főleg munkahelyteremtő pályázatok segítségével először a szükséges gépeket szereztük be. Később az energiaracionalizálást is végrehajtottuk. A megrendelés növekedésével bővítettük és felújítottuk az épületeket is. 2005-től a cégünk megszerezte az akkreditációt a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásához, így 20-30% a dolgozók ide tartoznak. 2013-ban elkezdtük a tanulók gyakorlati képzését is varrómunkás és szőnyeg szövő szakmákban Jelenleg a felnőtt szakmunkás oktatást indítjuk el olyan fiatal, főleg hölgyek részére, akik a környékünkön élnek és a gyereknevelés miatt távolabb nem tudnak munkát vállalni. Folyamatban van az üzemünkben a rugalmas foglalkoztatás bevezetése egy pályázat segítségével. Szerződésben állunk az Óbudai Egyetemmel mint gyakorlati képzőhely.

A 2017-18-as évben csak kisebb fejlesztésekre vállalkozunk, hiszen a 40%-os béremelés végrehajtása igen nagy feladat. A jövőbeni fejlesztések között szerepel a megújuló energia, az automata szabászat és még további épületrész felújítása.

Az Axamo Kft létszáma ma 116 fő+33 fő tanuló. A cégnek jó kapcsolatrendszere van helyben az önkormányzattal, az egyesületekkel, a munkaügyi központtal, az oktatási szervekkel, valamint tagja a Textilipari Műszaki Tudományos Egyesületnek, az Ipar Kamarának, a VOSZ textil tagozatnak. Másfél éve fiatalodott a cég vezetése, mely a jövő szempontjából szükséges.

Bízunk abban, hogy a korszerű gépek, az új ismeretek és a lelkiismeretes munka lehetővé teszi még hosszú időre a fennmaradást és a fejlődést- mondta a csütörtöki ünnepségen Szabó Imréné, ügyvezető igazgató.