Mindenszentek Salgótarjánban – közlekedés, látogatási rend, bűnmegelőzési felhívás

Salgótarján, 2013. november 1. Sírok a salgótarjáni régi központi temetõben 2013. november 1-jén. Mindenszentek ünnepén, november 1-jén a szent életû emberekre emlékeznek a katolikusok, november 2-a pedig a halottak napja. MTI Fotó: Komka Péter

Összegyűjtöttük a közelgő mindenszentek és halottak napjához kapcsolódó salgótarjáni információkat.

Rásegítő járatokat indít a KMKK

A KMKK Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. arról tájékoztatja az utazóközönséget, hogy Salgótarján helyi tömegközlekedésében a munkaszüneti napokra meghirdetett járatokon felül 2017. november 1-én temetői rásegítő járatokat közlekedtetnek majd. Az autóbuszok a korábbi években megszokottaknak megfelelően a Helyi járati autóbusz-állomás és az Új köztemető viszonylatában közlekednek majd.

Ezen járatok menetrendje 2017. november 1-én:

Helyi járati autóbusz-állomásról indul: 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00, 17:00.

Új köztemetőtől indul: 12:30, 13:40, 14:45, 15:30, 16:30, 17:45.

 

Változik a salgótarjáni temetők látogatási rendje

November elsején – az elmúlt évekhez hasonlóan – a salgótarjáni sírkertek hosszabbított nyitva tartással látogathatóak. A temetők ekkor 7 és 20 óra között, más napokon 7 órától 19 óráig tartanak nyitva. A várhatóan nagy gyalogos forgalom miatt a régi és az új köztemetőbe november 1-én csak délig lehetséges gépjárművel behajtani a temetők területére. Javasolják, hogy a mozgáskorlátozottakat szállító és behajtási engedéllyel rendelkező járművek ezt az napszakot kerüljék el és délutánra tervezzék a temetőlátogatást.

 

A rendőrség fokozott óvatosságot kér a temetőkbe látogatóktól

A rendőrség a polgárőrséggel közösen országszerte segíti a temetőkbe látogatók közlekedését, egyben fokozott óvatosságra kéri a lakosságot. Nágel Tamás, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense megkeresésünkre elmondta:

fokozottabb rendőri jelenlét várható a közutakon és a temetők környékén is.

A rendőrség körültekintő közlekedést kér, miután várhatóan idén is sokan indulnak útnak autóval Mindenszentek és Halottak napja alkalmából, a közúti forgalom pedig az átlagos többszörösére nőhet. A rendőrök elsősorban a forgalmat segítik a temetők környékén, de a szabálytalan közlekedőkkel szemben is fellépnek – tette hozzá a sajtóreferens.

A rendőrség azt is javasolja, hogy az utazás megkezdése előtt az autósok ellenőrizzék autójuk állapotát, ha még nem tették, szereltessenek fel téli gumiabroncsot, a gyalogos-átkelőhelyeket pedig körültekintően közelítsék meg. Fokozott ellenőrzéseket tart a rendőrség közrendvédelmi és bűnügyi szolgálata is megelőzve az ilyenkor gyakrabban előforduló eseteket, például gépkocsi feltöréseket, zseblopásokat, viráglopásokat és sírrongálásokat.

 

Lakás- és temetőtüzek okoznak problémát november első napjaiban

November elején évről évre előfordulnak temetőtüzek, vagy olyan lakástüzek, amelyeket kegyeleti gyertya okozott. Mindenszentek idején és az azt követő Halottak napján gyertyát gyújtunk azokért, akik már nem lehetnek közöttünk. A temetők mellett sokan otthon is gyertyákkal, mécsesekkel emlékeznek meg, emellett egyre többen töklámpást is készítenek. Az évnek ebben a szakaszában gyakran riasztják a tűzoltókat temetőben keletkezett tűzhöz, vagy olyan lakástűzhöz, amelyet kegyeleti gyertya okozott – hívja fel a figyelmet a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

November első napjaiban évente átlagosan húsz olyan esethez riasztják a tűzoltókat országszerte, ahol kegyeleti mécsesek, vagy koszorúk okoznak tüzet.

Az esetek többségében néhány ezer forintnyi kár keletkezik, de minden évben előfordul, hogy egy kegyeleti gyertya okoz lakástüzet, ami pedig már jelentős kockázatot hordoz. A tűzesetek oka jellemzően, hogy a mécseseket, gyertyákat gyúlékony anyagok közelében helyezik el, a keletkező lángok a temetőben a száraz avarra, a lakásban pedig a függönyön és asztalterítőn keresztül a lakás más helyiségeire is átterjednek.

A temetőtüzek megelőzhetőek azzal, hogy a szabadban csak mécsestartóban lévő mécsest gyújtunk meg, ezeket a sírtól való távozás után pedig eloltjuk. A Halloween alkalmából készített töklámpásokat és kegyeleti gyertyákat olyan biztonságos helyre kell rakni, ahol nem gyulladhat meg a közelükben semmi.

Forrás:3100.hu
Kiemelt fotó: A salgótarjáni Régi központi temető (MTI Fotó: Komka Péter)