Kabinos felvonó épülhet Mátraháza és Kékestető között

A kormány arról döntött, hogy jöjjön létre egy komplex fejlesztési terv Kékestető, illetve a Mátra és a Bükk térségének vonatkozásában – jelentette be a napokban a térség országgyűlési képviselője.

Horváth László ismertette: ennek a fejlesztésnek a keretében valósulhat meg az a régi álom, hogy egy négyévszakos kabinos felvonó kösse össze Mátraházát és Kékestetőt.
Kiépítenek majd egy olyan bővített vízkapacitást biztosító rendszert is, amellyel a hóágyúkat táplálva növelni tudják a kékesi sípályákon a hóbiztos napok számát, de külön szánkópályát is terveznek.

Ezen túlmenően olyan új attrakciókat is megvalósítanak, mely akár a kerékpárosokat, akár a természetjárókat, vagy a csak Kékesre kirándulni érkezőket szolgálja ki. Ennek részeként megtörténik a csúcskő teljes rehabilitációja – a tervek szerint a tévétorony épületével együtt, mely új funkciókat és tereket kap. Látogatóközpontot alakítanak ki, de létrejöhet egy új hegyi mentőközpont is csúcson.

A Magyar Turisztika Ügynökségnek 2018. február 28-ig kell a Mátra és a Bükk kiemelt turisztikai térséggé nyilvánításáról szóló előterjesztést elkészítenie a kormány felé.

Fotó: Téli éjszaka Kékestetőn (MTI Fotó: Komka Péter)