Őrzik a hagyományokat: néprajzi gyűjteményt hoztak létre Szurdokpüspökiben

A Szurdokpüspöki Tiszta Életéért Egyesület egyik fő tevékenysége a hagyományok őrzése. A 12 éve működő egyesület tagjai az önkormányzattal közösen létrehozták a falu néprajzi gyűjteményét a „Múltunk Házában”. Ezek a huszadik század használati eszközeit, bútorait, ruháit, az emberek életének mindennapjait bemutató állandó kiállítás keretében tekinthetők meg. Ezzel párhuzamosan a Hagyományőrző Együttes munkája is gazdagította törekvéseiket azzal, hogy népviseletüket őrizte és népdalaikat énekelte.

Miért tartják fontosnak a múlt őrzését?

Értékvesztő, elgépiesedett világunkban nincsenek jó példák, amiket követni lehetne! Mindig akkor keresünk új utat, ha az, amin járunk rossz irányba visz, vagy nem vezet sehova. Azért kereskedünk a múltban, mert ott vannak azok az értékek, amelyek megtartottak bennünket évszázadokon keresztül. – mondta el kérdésünkre Géczi László Miklósné.


Ezeket kell összegyűjteni, megőrizni, az utánunk jövő nemzedékkel megismertetni- tette hozzá, hogy tudják hogy éltek őseik, mik azok az írott és íratlan törvények, amelyek egy közösséget alkotnak, működtetnek, megtartanak a történelem folyamán.
Akkor felelünk meg korunk elvárásainak, ha ezeket az összegyűjtött, kikristályosodott  értékeket, kincseket tovább tudjuk adni. Hiszen a fa is gyökerein keresztül táplálja a fa törzsét, hogy ágain kinevelje a továbbélés termését.

Jövőnk záloga a múltunk megőrzése!